ZAPAD ODLUČIO DA SE OBRAČUNA SA RUSIJOM : "Nećemo dozvoliti da Putin pobedi" (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija

Ruske trupe izvele su uspešan napad na ukrajinske snage na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti i sprečile njihovo iskrcavanje na levu obalu, prenose ruske agencije pozivajući se na Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrajinska vojska je saopštila da pripadnici oružanih snaga Rusije vrše napade avionima u pravcu Bahmuta i bombarduju taj region.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO 

 

20.24- Traže demobilizaciju

U Kijevu je održan miting podrške demobilizaciji regruta i rezervista koji se nalaze u redovima ukrajinskih oružanih snaga od početka ratnih dejstava u Ukrajini, prenosi ukrajinski portal "Strana“.


Demonstracije su održane ispred zgrade Kijevske gradske administracije. U njemu su učestvovali i rođaci ukrajinskih ratnih zarobljenika, koji su tražili da se nastavi razmena zarobljenika.

17.10 -Žestoko na frontu

 

 

14.25 Puškov - Promena psihologije ukrajinskog sukoba dolazi od samog Zapada

Promena psihologije ukrajinskog sukoba dolazi od samog Zapada kao direktnog učesnika u sukobu, smatra predsedavajući Odbora za informacionu politiku i saradnju sa medijima Saveta Federacije Rusije Aleksej Puškov u svetlu poziva generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da se treba „pripremiti za loše vesti iz Ukrajine“.

„Juče sam već pisao o promeni svetske psihologije ukrajinskog sukoba. Ova promena ne širi se samo na Zapad, već u velikoj meri dolazi od samog Zapada kao neposrednog učesnika i autora, uz Kijev, ukrajinske krize. A sada generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg već poziva da se ‘pripreme za loše vesti iz Ukrajine’. Pre samo pola godine bilo je nemoguće iz njega iscediti priznanje da se sukob odvija u gubitničkom pravcu za Ukrajinu“, napisao je Puškov na svom Telegramu.

Senator je dodao da je sve što se dešava sasvim očekivano u svetlu neuspele kontraofanzive Kijeva, nesposobnosti zapadnih sankcija da sruše rusku ekonomiju i krize na Bliskom istoku.

„Naravno, može se, kao i šef Pentagona Lojd Ostin, tvrditi da su Sjedinjene Američke Države sposobne da deluju istovremeno na dva pravca – ukrajinskom i bliskoistočnom. Ali, kako pokazuje razvoj događaja i unutar i izvan SAD, nemerljivo je složenije uspešno sprovođenje takve politike – nego proklamovanje rečima“, zaključio je Puškov.

14.13 Uzbuna za vazdušnu opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kijevskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

14.00 Uništena dva vozila ukrajinske pešadije

Artiljerijske snage Novorosijske gardijske brdsko-desantne jedinice uništile su dva borbena vozila ukrajinske pešadije kod Verbova u Zaporoškoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Vozila su uništena uz pomoć artiljerije i protivtenkovskih raketnih sistema „kornet“.

13.35 Haubica D-30 na delu

Posada haubice D-30 uništila je mesto koncentrisanja ukrajinskih snaga kod Andrejevke, južno od Artjomovska, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Za uništavanje ljudstva u skloništima korišćene su visokoeksplozivne fragmentacione granate, koje su omogućile da se nanese maksimalna šteta pripadnicima Oružanih snaga Ukrajine i unište skloništa u kojima su pokušavali da se sakriju“, navodi se u saopštenju.

13.14 Jedna osoba poginula u ruskom granatiranju u oblasti Herson

 Stariji muškarac izgubio je život tokom ruskog granatiranja oblasti Herson na jugu Ukrajine, saopštili su danas regionalni ukrajinski zvaničnici. "Okupatori su napali selo Sadove. Jedna od granata pogodila je privatnu garažu, u kojoj se u tom trenutku nalazio 78-godišnji muškarac.

On je od zadobijenih povreda preminuo na licu mesta", saopštila je ukrajinska vojna uprava Hersona u poruci na aplikaciji Telegram. Ruske trupe napustile su Herson i zapadnu obalu reke Dnjepar krajem prošle godine, ali ih sada često granatiraju sa svojih položaja na istočnoj obali, prenosi Rojters.

12.55 Sprečen pokušaj rotacije teritorijalnih snaga

Ruske snage su na južnodonjeckom pravcu sprečile pokušaje rotacije snaga teritorijalne odbrane ukrajinske vojske u Staromajorskom okrugu, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe „Istok“ Oleg Čehov.

On je dodao da su avijacija i artiljerija grupe „Istok“ na istom pravcu izvele napad na uporišta ukrajinskih snaga kod Novomihajlovke, Novodonjeckog i Nikoljskog. Ukupni gubici ukrajinske vojske su do 110 vojnika i tri automobila.

12.28 Uništeni ukrajinski vojni objekti na donjeckom pravcu

Jurišni avioni Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništili su vojne objekte i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U napadu su uništeni kamuflirani utvrđeni položaji i oklopna tehnika ukrajinskih snaga, precizira se u saopštenju.

11.33 Kličko zabrinut

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko zapitao se da li će Ukrajina nastaviti da postoji.

Na pitanje novinara švajcarskog portala „20 minuten“ da li Kličko ima političke ambicije u vezi sa mestom predsednika Ukrajine, gradonačelnik Kijeva je izjavio da bi u ovom trenutku „bilo glupo“ razmišljati o tako nečem.

„Danas se samo radi o tome da li će Ukrajina uopšte nastaviti da postoji“, istakao je Kličko.

On je dodao da se ne čudi padu popularnosti ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i smatra da će Zelenski platiti za svoje greške.

„Ljudi vide ko je efikasan, a ko nije. Bilo je i ima mnogo očekivanja. Zelenski plaća za greške koje je napravio... Bilo je previše informacija koje su bile neistinite“, ocenio je Kličko.

11.04 Jaka dejstva ukrajinskih snaga

Ukrajinske snage granatirale su tokom jutra Donjeck, Makejevku i Gorlovku, ispalivši 24 granate, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine na Telegramu.

10.22  Simon Herš: Vode se tajni pregovori Rusije i Ukrajine 


On je u člnaku koji je objavio na platformi Sabstek napisao da se pitanje mogućeg utvrđivanja novih granica duž trenutnih linija fronta između Ukrajine i Rusije, može rešiti tako da Rusija zadrži Krim i teritorije samoproglašenih Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike, kao i Hersonsku i Zaporošku oblast, dok bi zauzvrat Ukrajina postala članica NATO, uz niz izvesnih ograničenja.

09.27 Posada ruske haubice uništila mesto okupljanja ukrajinskih snaga kod Bahmuta


Posada haubice D-30 uništila je mesto koncentrisanja ukrajinskih snaga kod Andrejevke, južno od Bahmuta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Za uništavanje ljudstva u skloništima korišćene su visokoeksplozivne fragmentacione granate, koje su omogućile da se nanese maksimalna šteta pripadnicima Oružanih snaga Ukrajine i unište skloništa u kojima su pokušavali da se sakriju“, navodi se u saopštenju.
 

08.22 Ukrajina: Oboreno 10 od 12 lansiranih ruskih dronova

Ukrajinska PVO uništila je noćas 10 dronova tipa "šahed" od 12, koliko je Rusija lansirala prema Ukrajini, saopštila je komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Dronovi su lansirani u nekoliko talasa, a najviše ih je oboreno iznad Nikolajevske oblasti, na jugu Ukrajine, prenosi Unian. Kako je navedeno, Rusija je lansirala i navođenu avionsku raketu X-59 iz vazdušnog prostora Belgorodske oblasti, ali ona nije stigla do cilja.

08. 15 Uništena dva vozila ukrajinske pešadije

Artiljerijske snage Novorosijske gardijske brdsko-desantne jedinice uništile su dva borbena vozila ukrajinske pešadije kod Verbova u Zaporoškoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

07.45 Zelenskog izdali plaćenici

Kako je rekao vojni dopisnik Evgenij Lisicin, zanimljivi događaji se odvijaju u pravcu Bahmuta. Činjenica je da se u rejonu naselja Kleščejevka sve češće primećuju nenaoružani strani plaćenici koji su odlučili da se predaju. Konkretno, govorimo o militantima iz Gruzije i Poljske.

06.45 Ostin: Ukrajina ima podršku SAD u borbi protiv Rusije

 Ministar odbrane SAD Lojd Ostin rekao je danas na Nacionalnom odbrambenom forumu Regan u kalifornijskom Simi Veliju da Izrael ima podršku u ratu protiv Hamasa, kao i Ukrajina u ratu sa Rusijom.

"Svet će biti opasnije mesto samo ukoliko tiranini i teroristi poveruju da mogu da se provuku sa agresijom i masovnim ubistvima", rekao je Ostin, preneo je AP.

Zvaničnici američke administracije upozorili su da novac za pomoć Ukrajini "ponestaje" i da može da traje samo do kraja ove godine. Američka novinska agencija dodaje da Pentagon ima oko pet milijardi dolara opreme koju može da pošalje iz svojih rezervi i da zalihe nestaju skoro na nedeljnom nivou. Takođe, brzo se smanjuje i količina novca koja može da menja vojno oružje i opremu uzetu iz zaliha Pentagona za slanje u Ukrajinu i iznosi oko milijardu dolara. Ostin, koji je bio u Kijevu pre manje od dve nedelje, nekoliko puta je naglašavao važnost u pomaganju Ukrajini u borbi protiv ruskog napada, kao deo šire kampanje "da se spreči ruski predsednik Vladimir Putin da zapreti ostalim zemljama Evrope".

06.00 Nemačka vlada poslala je novi paket vojne pomoći Ukrajini, objavljeno je na sajtu vlade u Berlinu. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading