RASTE STRAH OD MOGUĆE KATASTROFE U ZAPOROŽJU "Nisu pravilno ugasili NE, jedna stvar mora hitno da se uradi"
EPA

Strahovi od „nuklearne katastrofe“ su nastali nakon nestanka struje u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani.

Iako nuklearna elektrana u Zaporožju u Ukrajini više ne proizvodi struju, i dalje joj je potrebno snabdevanje električnom energijom da bi rashlađivala svoje reaktore.

 

Portparol ukrajinskog ministarstva energetike rekao je u izjavi za britanski Telegram: „Ovo je osmi nestanak struje koji se dogodio u (elektrani u Zaporožju) i mogao je da dovede do nuklearne katastrofe. Fabrika je pod ruskom okupacijom od marta 2022, skoro odmah nakon Putinovog napada prošle godine. Otkako je fabrika pala u ruske ruke, bilo je brojnih zabrinutosti oko katastrofe".

Ukrajinska kompanija za nuklearnu energiju pod nazivom Energoatom izvestila je da su problemi u elektrani počeli kada je u petak uveče prekinuta linija do elektrane, a poslednja linija je isključena nakon vazdušnog napada oko 2.30 ujutru u subotu (2. decembra).

Do 7 sati u subotu ujutro, ukrajinski inženjeri su obnovili struju, dok se nuklearna elektrana vratila na svojih 20 rezervnih generatora tokom nestanka struje.

Portparol Energoatoma je dodao: „Najveća bezbednosna pretnja u režimu postoji na bloku 4. To je zato što su ga okupatori koristili kršeći uslove dozvole za rad NE (nuklearnih elektrana) koju je izdao ukrajinski regulator i zadržali je u vrućem stanju isključenja. Isključivanje glavnih cirkulacionih pumpi koje hlade jezgro reaktora dovodi do prelaska reaktorskog postrojenja u režim prirodne cirkulacije.

On je dodao: "Ovaj režim je težak za reaktorsku jedinicu. Njegovo trajanje je ograničeno dizajnom, a može dovesti do kvara glavne opreme bloka. Jedinicu je potrebno hitno prebaciti u hladno stanje", prenosi "Dejli star".

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading