Zelenski i Zalužnji
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/GLEB GARANICH- EPA Sergey Dolzhenko- EPA/Christian Bruna

Rusija i Ukrajina u tajnosti vode mirovne pregovore preko visokih vojnih lidera, i taj dijalog sve više uzima maha, uprkos primedbama ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i Bele kuće, izjavio je američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simon Herš.

On je u članaku koji je objavio na platformi Sabstek napisao da se pitanje mogućeg utvrđivanja novih granica duž trenutnih linija fronta između Ukrajine i Rusije, može rešiti tako da Rusija zadrži Krim i teritorije samoproglašenih Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike, kao i Hersonsku i Zaporošku oblast, dok bi zauzvrat Ukrajina postala članica NATO, uz niz izvesnih ograničenja.

''Ozbiljni mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine naglo su ubrzani, ali njihova glavna pokretačka snaga nisu ni Vašington ni Moskva, ni Bajden ni Putin, već dvojica visokih generala - načelnik ruskog generalštaba Valerij Gerasimov i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji'', navodi Herš.

Herš tvrdi da se u zamenu za teritoriju razmatra opcija da se Rusija navodno neće protiviti mogućem ulasku Ukrajine u NATO, ali uz jasan uslov da Alijansa tamo neće stacionirati svoje trupe i ofanzivno oružje.

Dodaje da je Bela kuća ''u potpunosti protiv predloženog sporazuma''.

Kao još jednu moguću prepreku, američki novinar navodi insistiranje ukrajinskog predsednika Zelenskog da Ukrajina iz rata ''izađe kao pobednik''.

Herš navodi da je jedan američki zvaničnik rekao da je Zelenskom stavljeno do znanja da nije on, već vojska ta koja će rešiti ovaj problem, a pregovori će se nastaviti sa ili bez njega i poručio mu da, ako bude potrebno, Zelenskom će biti ''plaćen put na Karibe'', prenosi Politika.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading