EU BIROKRATE U STRAHU "Ova zima donosi slom ukrajinske vojske!"
Foto: Shutterstock/Ilustracija: A.V.

Evropski zvaničnici strahuju da bi se pozicija Ukrajine u njenom sukobu sa Rusijom mogla „raspasti“ ove zime, piše „Volstrit džornal“.

Ovakav stav posledica je velikih gubitaka ukrajinske vojske tokom svoje dugo najavljivane letnje ofanzive, kao i „nefunkcionalnog“ i „korupcijom zahvaćenog“ sistema za mobilizaciju, navodi list.

U izveštaju se navodi da mnoštvo novih regruta čine „muškarci u 40-im godinama“, koji se „često šalju u rovove sa premalo obuke“.

Roman Kostenko, sekretar parlamentarnog odbora za odbranu, nacionalnu bezbednost i obaveštajne poslove, rekao je u petak za ukrajinski Radio NV da postoji problem sa mobilizacijom, ali da „možemo reći da je mobilizacija neuspešna“.

On je naglasio da će biti „velikih problema“ ako se situacija ne promeni.

Ranije ovog meseca, Bi-Bi-Si je izvestio da je oko 20.000 muškaraca koji ispunjavaju uslove za vojnu službu pobeglo iz Ukrajine, uprkos zabrani napuštanja zemlje tokom vanrednog stanja koje je proglašeno na početku sukoba. Dodatnih 21.000 Ukrajinaca je pokušalo da pobegne, ali su ih vlasti uhvatile.

Prema rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Ukrajina je u periodu između juna i oktobra izgubila više od 90.000 vojnika.

Šojgu je prošle nedelje objavio nove brojke koje pokazuju da su kijevske snage samo u novembru izgubile više od 13.700 vojnika.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading