Zelenski i Zalužnji
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/GLEB GARANICH- EPA Sergey Dolzhenko- EPA/Christian Bruna

Upozorenje je usledilo nakon prepirke sa glavnokomandujućim generalom Valerijem Zalužnim koji je rekao da je rat sa Rusijom u ćorsokaku i da je malo verovatan proboj.

Zelenski (45), prekorio je 50-godišnjeg generala Zalužnog zbog njegovih tvrdnji.

Kada je bitanski "Sun" pitao Zelenskog o odnosima sa njegovim komandantima, predsednik je rekao da su generali koji su ušli u politiku napravili grešku.

On je takođe upozorio da najviši vrh rizikuje da bude neposlušan od strane svojih vojnika ako postane "politički".

Zelenski je govorio o ukrajinskim komandantima koji su krenuli u politiku nakon 2014. godine, kada je Rusija anektirala Krim.

Rekao je: „Razne političke snage guraju vojsku u politiku. Bilo je to posle 2014. godine, kada je svaka politička partija htela neke vojnike, zvezde rata, i verujem da je to bila velika greška. Oni su gurnuti u politiku jer su na kraju svi uništeni, reputacija itd."

Pristalice generala Zalužnog su išarali njegov portret u oslobođenim gradovima prošle godine.

Bio je široko zaslužan za vođstvo ukrajinskog otpora. A priča se da je Zalužni potencijalni rival Zelenskom ako odluči da postane političar.

U tanko prikrivenoj poruci komandantima, Zelenski je rekao: „Ako je vojnik odlučio da se bavi politikom, to je njegovo pravo, onda treba da uđe u politiku i onda ne može da se bavi ratom. Ako vodite rat imajući u vidu da ćete se sutra baviti politikom ili izborima, onda se po svojim rečima i na liniji fronta ponašate kao političar, a ne kao vojnik, i mislim da je to velika greška".

On je dodao: „Uz svo poštovanje prema generalu Zalužnom i svim komandantima koji su na bojnom polju, postoji apsolutno razumevanje hijerarhije i to je to, a ne može biti dva, tri, četiri, pet. Jedan je, po zakonu i u vreme rata o tome se ne može ni razgovarati. To ne vodi jedinstvu nacije“.

General Zalužni je rekao za Ekonomist da su linije fronta dostigle zastoj u stilu Prvog svetskog rata jer su obe strane imale sličnu tehnologiju.

On je tvrdio da bi za prekid ćorsokaka bili potrebni dronovi i bolji elektronski rat za otkrivanje dolazećih raketa.

Rekao je: „Najverovatnije neće biti proboja.

Zelenski je odgovorio: „U moralu nema zastoja. U našoj smo kući. Rusi su na našoj zemlji. Stoga nema zastoja. Što se tiče neba, nema zastoja. Rusi u tome imaju veću moć.”

Zelenski je potom otpustio jednog od zamenika generala Zalužnog zaduženog za specijalne snage, prenosi britanski "San".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading