SAOPŠTENO KOLIKO UKRAJINA IMA VOJNIKA Rusija ima značajnu superiornost i na nebu i na kopnu?
Foto: Shutterstock

U Oružanim snagama Ukrajine (AFU) služi 1,3 miliona ljudi. Ovo je danas izjavio bivši šef pres-službe Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Vladislav Seleznjev.

„Ima 1,3 miliona pripadnika ukrajinskih odbrambenih snaga. Svima im je potrebno oružje i municija“, rekao je on u intervjuu za ukrajinski TV kanal TSN.

Seleznjev nije objasnio da li je ova informacija njegova lična procena ili zvanični podaci.

Prema njegovim rečima, mogućnosti ukrajinske odbrambene industrije ne pokrivaju potrebe vojske cele zemlje.

Svrha redovnih napada na takve objekte je da se poremeti snabdevanje neprijateljskih snaga i osujeti njihovi planovi, smatraju stručnjaci

Njujork tajms” je pisao da Ukrajina pokušava da privuče sve veći broj žena u redove Oružanih snaga Ukrajine, što pak ukazuje na ogromne gubitke među vojnim osobljem.

Bivši američki diplomata Čas Frimen je 4. novembra rekao da u redovima ukrajinskih oružanih snaga nije preostalo „topovsko meso“ za uspešnu ofanzivu. Prema njegovim rečima, neuspesi ukrajinske vojske na bojnom polju rasvetljavaju nedostatak konsenzusa u Severnoatlantskoj alijansi (NATO) o tome šta se dešava u Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 16. oktobra procenio gubitke Ukrajine tokom kontraofanzive na osam prema jeda. On je naglasio da ukrajinska vojska nije postigla nikakve rezultate, već je samo pretrpela ogromne gubitke.

Ministarstvo odbrane Ukrajine izdalo je 3. septembra naredbu na osnovu koje će mobilisati muškarce koji su ograničeno sposobni za vojnu službu. Odeljenje je unelo izmene u pravilnik o vojnomedicinskom pregledu u ukrajinskoj vojsci.

Prema Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS), Ukrajina je imala 196.600 aktivnih vojnih lica na dan kada je invazija počela 24. februara 2022. Među njima je bilo 125.600 kopnenih vojnika, 35.000 vazduhoplovnih, 15.000 mornaričkih rezervista i 900.000 rezervista.

Nakon što je invazija počela, taj broj se povećao jer su regrutovani muškarci između 18 i 60 godina, a drugi civili su se dobrovoljno javljali da nose oružje. Ukrajina je od tada objavila planove da naoruža još milion građana.

Zemlja takođe ima paravojne grupe koje se bore protiv Rusije.

Većina ukrajinske vatrene moći je kopnena, a u vreme početka sukoba država je imala 2.000 tenkova, 1.990 topova i 2.870 oklopnih vozila.

Tada je Vazduhoplovstvo Ukrajine činilo 146 aviona i 42 helikoptera, a mornarica samo dva ratna broda.

S obzirom na to da se Ukrajina od 2014. godine bori protiv takozvanih separatista koje podržava Rusija na istoku zemlje, ukrajinske oružane snage su dobro upućene u borbu. Budžet za odbranu je između 2 i 5 milijardi dolara.

Ruska vojska znatno nadmašuje ukrajinsku, sa budžetom od 40 do 65 milijardi dolara.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije kaže da su se ruska potrošnja za odbranu udvostručila između 2005. i 2018. godine, jer je zemlja nastojala da modernizuje svoju vojsku.

Odnos vojnih izdataka Ukrajine i njenog bruto domaćeg proizvoda iznosio je 4,1 posto u 2021. godini, odnosno 5,9 milijardi dolara.

S druge strane, odnos ruskih izdataka za vojsku i bruto domaćeg proizvoda u 2021. godini iznosio je 4,3 posto, ili 61,7 milijardi dolara.

Iz priloženog se vidi da Rusija ima značajnu superiornost i na nebu i na kopnu.

Ukrajina je objavila planove da naoruža još milion građana.

Prosek dužine ratovanja u svetu u poslednjih 150 godina iznosi 1, 3 godine. Dokle će trajati sudar dve vojne sile predmet je nagađanja, ali posle 21 mesec od početka sukoba, mnogi smatraju da mora doći do primirja. To je stvar razuma a ne kalkulacija, prenosi Politika.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading