"NE ŠALJI OMLADINU DA UMRE U ROVOVIMA" Mask dao savet Zelenskom (VIDEO)
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/Patrick Pleul / POOL

Razlog je posrnula kontraofanziva Kijeva, za koju Moskva tvrdi da je već ostavila desetine hiljada mrtvih ukrajinskih vojnika.

Govoreći u podkastu Leksa Fridmana, objavljenom u petak, milijarder je upitan da li veruje da bi Zelenski trebalo da pregovara o miru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Mask nije dao direktan odgovor, ali je primetio da bi „samo preporučio da Zelenski ne šalje cvet ukrajinske omladine da umre u rovovima“, bez obzira da li ima veze sa Putinom ili ne.

Ko god krene u ofanzivu izgubiće ogroman broj ljudi i istorija ih neće blagonaklono gledati - dodao je on.

Mask je ranije izneo mirovni plan koji sugeriše da Kijev treba da prizna Krim kao deo Rusije, dok bi četiri bivše ukrajinske teritorije koje su velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji na referendumima prošle jeseni, trebalo da ponove glasove pod nadzorom UN. Ideja je, međutim, izazvala reakciju u Ukrajini. Andrej Melnik, tadašnji ambasador te zemlje u Nemačkoj, rekao je Masku da „odje*e“. 

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu procenio je gubitke Kijeva na više od 90.000 vojnika, istovremeno ukazujući na pogoršanje morala u ukrajinskoj vojsci.

Ukrajinski zvaničnici, uključujući Zelenskog, priznali su ozbiljne poteškoće u kampanji, pravdajući ih kašnjenjem pomoći Zapada. Ranije ovog meseca, glavni ukrajinski vojni komandant, general Valerij Zalužni, priznao je da je malo verovatno da će kijevske trupe postići prodor, osim ako ne steknu tehnološku prednost nad Rusijom.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading