KIJEVU SE CRNO PIŠE Rusija bolje pripremljena za dugotrajnu bitku i ima više resursa od Ukrajine
Foto: Shutterstock/Alo ilustracija

Prema mišljenju stručnjaka, Rusija je bolje pripremljena za dugotrajnu bitku i ima više resursa od Ukrajine.

Prema zapadnim obaveštajnim agencijama, Moskva zapravo ima veću „stratešku dubinu“ od svog protivnika. Sa populacijom od 143 miliona stanovnika i jakom odbrambenom industrijom, Rusija može dugoročno da mobiliše više ljudi i opreme nego Ukrajina, uprkos sankcijama koje je uveo Zapad.

Mnogi stručnjaci su posebno zabrinuti da će se Ukrajina 2024. suočiti sa nedostatkom municije, neće moći u potpunosti da obnovi količinu dotrajale zapadne opreme, a takođe će imati poteškoća da privuče novo osoblje.

- Ukrajina gubi mnogo ljudi, posebno među svojim veteranima, i biće joj sve teže da popuni svoje brigade - kaže francuski oficir koji redovno putuje u Kijev.

S druge strane, Rusija će i sledeće godine imati oko 4 miliona artiljerijskih granata u svom arsenalu. Što se tiče krstarećih raketa, Moskva je takođe navodno obnovila svoje predratne nivoe proizvodnje: 100 novih projektila mesečno.

Dakle, zima će biti teška za Kijev, zaključuje se u tekstu. Kako podseća list, pre godinu dana u ovo doba godine ruske trupe su udarale na energetsku infrastrukturu Ukrajine, a sve ukazuje da će Moskva prieniti istu strategiju u narednim mesecima uz desetostruko povećanje sredstava.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading