Zelesnki
Foto: EPA/EPA-EFE/Radek Pietruszka POLAND OUT

Volodimir Zelenski je zamolio Marinu Abramović, umetnicu performansa, da bude ambasador Ukrajine.

Gospođa Abramović, žestoki kritičar napada Vladimira Putina na Ukrajinu, rekla je da je ukrajinski predsednik zatražio njenu pomoć u obnovi škola.

‌76-godišnja Srpkinja održava prvu samostalnu izložbu u Velikoj Britaniji i prva je umetnica koja je imala veliku izložbu u glavnim galerijama Kraljevske akademije umetnosti u Londonu.

‌Posetioci izložbe moraju da se stisnu između dve gole manekenke da bi ušli u predstavu, ili da odluče da zaobiđu ono što je jedan novinar nazvao „gole kapije“.

„Bila sam prvi umetnik koji je podržao ukrajinski rat protiv Rusije i dala ...svoj glas. To je definitivno ponavljanje istorije“, rekla je ona u intervjuu za Muzej moderne umetnosti u Šangaju.

„Mene je Zelenski pozvao da budem ambasador Ukrajine, da pomognem deci pogođenoj obnovom škola i slično.

Ona je dodala: „Takođe sam pozvana da budem član odbora organizacije Babin Jar da nastavim da štitim spomenik.

Memorijalni centar holokausta Jevrejima koje su ubili nacisti u Ukrajini oštećen je ruskim raketnim napadima u martu prošle godine .

‌Gospođa Abramović je postavila svoje delo Kristalni zid plača u memorijalnom centru u Kijevu četiri meseca pre nego što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022.

‌Zid, dugačak 40 i visok tri metra, napravljen je od uglja i iz njega vire veliki kristali kvarca. Posetioci mogu da dodirnu instalaciju koja odražava zapadni zid Jerusalima.

Nije oštećen u raketnom udaru, u kojem je poginulo pet ljudi i oštećena zgrada.

„Izrada Kristalnog zida plakanja bio je samo prvi korak u suočavanju sa novom istorijom i pronalaženju načina da se izleči naš sve podeljeniji svet“, rekla je Abramovićeva.

Umetnik je postavio video na mreži nekoliko dana nakon što je Putin započeo svoj ničim izazvan rat. U njoj je govorila o tome da je rođena u bivšoj Jugoslaviji, koju je svojevremeno napao Sovjetski Savez, a Ukrajince je nazvala „ponosnim, snažnim i dostojanstvenim“.

„Potpuno se solidarišem sa [ukrajinskim narodom] ovog nemogućeg dana“, rekla je ona u videu. Napad na Ukrajinu je napad na sve nas. To je napad na čovečanstvo i mora se zaustaviti.”

Ubrzo nakon invazije, gospođa Abramović je ponovo postavila jednu od svojih najpoznatijih predstava, Umetnik je prisutan, kako bi prikupila novac za Ukrajinu.

Pitali su je kako je pomirila transcendentnu prirodu svog rada sa okrutnom stvarnošću savremenog sveta.

„Mislim da prava promena dolazi samo ako promenite sebe. Promjenom sebe možete promijeniti hiljade i možete promijeniti svijet“, rekla je ona.

„Gandhi je bio jedan primer u istoriji koji je napravio revoluciju a da nije ispustio ni jednu kap krvi.

Gospođa Abramović je samo jedna od nekoliko poznatih ličnosti koje će biti angažovane da pomognu u borbi za odnose s javnošću Kijeva kako bi se osigurala stalna podrška njegovoj borbi.

Mark Hamil, glumac koji je igrao Luka Skajvokera u originalnim filmovima iz Ratova zvezda, prikupio je sredstva za kupovinu izviđačkih dronova za ukrajinske trupe na frontu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading