Superjahta Šeherezada
Foto: EPA/FABIO MUZZI

Ruska (finansirana od strane Zapada) antikorupcijska organizacija koju je osnovao ruski opozicionar Aleksej Navaljni tvrdi da mejlovi pokazuju da je ruski lider naredio da se superjahta od 82 metra "Grejful" hitno premesti iz brodogradilišta u Hamburgu do 1. februara 2022. Naime, tada je bio u toku remont Putinove jahte, koja je koštala oko 29 miliona evra, piše Gardijan.

Fotografije pokazuju kako se Putinovo luksuzno plovilo vuče iz Hamburga u rusku enklavu Kalinjingrad 7. februara, nakon što brodogradilište nije ispoštovalo rok od 1. februara.

Samo 15 dana kasnije, 22. februara, Putin je naredio opštu invaziju na Ukrajinu. Posle početka rata, SAD, Velika Britanija i zemlje EU uvele su sankcije Rusiji, a širom sveta zaplenjeno je na desetine superjahti u vlasništvu mnogih ruskih oligarha.

 

 

Kancelarija američke vlade za kontrolu inostrane imovine (OFAC) navodi da je jahta Grejsful "blokirana imovina na koju polaže pravo ruskog predsednika Vladimira Putina".

Graciozan brod, kodnog imena Kosatka ili kit ubica, ima zatvoreni bazen od 15 metara koji se može pretvoriti u podijum za igru i samo je jedna od mnogih superjahti za koje Zapad tvrdi da je povezano sa Putinom.

U mejlu poslatom brodogradilištu Blohm+Voss u Hamburgu 19. januara 2022. godine, pisalo je: "vlasnik želi da Grejsful bude doveden u Rusku Federaciju 1. februara. Molimo vas da mobilišete posadu bez prekida u dve smene. Ubrzati sve radnje kako ne bi ometali plovidbu 1. februara".

U imejlovima je navedeno da je vlasnik želeo da brod prebaci u Rusiju kako bi završio remont.

putin

Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 

 

- Vlasnik nije zadovoljan izmenama. On je nezadovoljan kašnjenjem u procesu rekonstrukcije, navodi se u poruci SCF grupe, najveće ruske brodarske kompanije.

Predviđeno je da radovi traju više od godinu dana.

E-mailovi su otkriveni u izveštaju ruske "istraživačke" novinarke Marije Pevčik , koja je na čelu fondacije za borbu protiv korupcije koju je osnovao Navaljni.

Najveća superjahta, koju Zapad dovodi u vezu sa Putinom – Šeherezada, vredna 640 miliona evra – zaplenjena je u italijanskoj luci Marina di Karara, gde je bila na popravci. SAD takođe navode Putina kao vlasnika manje superjahte Olimpija, čija je vrednost procenjena na 20 miliona evra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading