"MI SMO NAPALI KRIMSKI MOST" Šef ukrajinskih bezbednjaka priznao i otkrio detalje
Foto: Printscreen/Tviter printskrin

- Ja lično i dvoje mojih pouzdanih radnika bili smo uključeni u razvoj i sprovođenje specijalne operacije na mostu - rekao je Maljuk u intervjuu za ukrajinski magazin NV.

Tvrdi da je eksploziju mogao da posmatra "detaljno"putem kamere, ali nije hteo da otkrije gde je ugrađena ta kamera.

Prema njegovim rečima, SBU je planirala ovaj teroristički napad šest meseci, s obzirom na različite načine isporuke eksploziva na Krimski most. Tada se pojavila ideja da se eksploziv sakrije u rolnama sa folijom za pakovanje. Ukupna težina tereta bila je 21 tonu.

Istovremeno, Maljuk je odbio da otkrije detalje o tome kako je teret prevezen iz Ukrajine. On takođe tvrdi da su ukrajinske specijalne službe samostalno izvele ovu "operaciju", ne pribegavajući pomoći stranih partnera.

Prema njegovim rečima, mnogi učesnici ovog "logističkog lanca" iz redova Rusa su iskorišćeni, misleći da se bave "običnim švercom".

Ukrajinske vlasti dugo vremena nisu otvoreno priznavale svoju umešanost u ovaj napad i davale su nedosledne izjave. Odmah nakon eksplozije, Mihail Podoljak, savetnik šefa predsedničke kancelarije zemlje, napisao je na Tviteru: "Krim, most, početak". Time je nagovestio odgovornost Kijeva za teroristički napad na most.

Međutim, nakon intervjua kanadskom televizijskom kanalu CTV, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da, "koliko on zna", Kijev "nije naručilac" ovog terorističkog napada.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading