NOVI SNIMAK NAPADA NA KRIMSKI MOST Ukrajinci po prvi put preuzeli odgovornost, najavili nove akcije (VIDEO)
Twitter printscreen

U napadu 17. jula oštećene su trake mosta i, prema ruskim zvaničnicima, ubijeno je dvoje civila. Bio je to drugi napad na vitalni prelaz i koji je pokazao koliko je teško braniti jedinu nezavisnu rusku vezu s poluostrvom Krim.

Šef SBU-a Vasil Maljuk rekao je za CNN da je korišćeni dron, nazvan "Sea Baby", rezultat višemesečnog razvoja koji je započeo neposredno nakon invazije.

- Pomorski dronovi jedinstveni su izum Službe sigurnosti Ukrajine. Pomoću ovih dronova nedavno smo uspešno pogodili Krimski most, veliki jurišni brod Olengorskij Gornjak i SIG tanke - rekao je on i dodao da nijedna privatna kompanija nije uključena.

Šef SBU najavio je i "nove projekte".

"Radimo na nizu novih zanimljivih operacija, uključujući i u vodama Crnog mora. Obećavam vam, biće uzbudljivo, posebno za naše neprijatelje", rekao je Maljuk.

Prvi put priznali napad

Rekao je i da je napad dronovima u julu bio rezultat višemesečnih priprema i zajednička operacija s ukrajinskom mornaricom, koju je vodio zajedno s mornaričkim admiralom Oleksijem Neizpapom.

- U završnoj fazi priprema nismo mogli ni da razmišljamo o spavanju ili hrani. Bili smo potpuno koncentrisani na operaciju. Poslednji dani bili su prilično nervozni. Kad je došlo do eksplozije, bili smo tako srećni i počeli smo da čestitamo jedni drugima. Ovo je bio vrlo emotivan trenutak za sve nas i našu pobedu koja će sigurno uskoro doći - kaže šef SBU-a.

Maljuk je rekao da su zapadni partneri Ukrajine pokazali interes za njihove operacije i želju da uče iz njihovog iskustva.

- Oni ne učestvuju u našim operacijama niti nam daju bilo kakvu opremu ili bilo što drugo. Ovi dronovi se proizvode u podzemnom proizvodnom pogonu na području Ukrajine. Mete koje sam spomenuo su legitimne prema ukrajinskim i međunarodnim zakonima - zaključio je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading