INDIJA STAVILA TAČKU: Ukrajina nije pozvana na samit G20
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Obraćajući se medijima u sredu, Džajšankar je naveo da Ukrajini nije upućen poziv na skup lidera najvećih svetskih ekonomija, koji uključuje Rusiju, stalnu članicu G20.

Ministar spoljnih poslova je rekao da je Indija, pored država članica G20, poslala pozive Španiji, Bangladešu, Nigeriji, Mauricijusu, Egiptu, Holandiji, Omanu, Singapuru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prenela je agencija EFE.

Džajšankar je objasnio da je stav Indije o učešću Ukrajine posledica činjenice da je G20 prvenstveno fokusirana na podsticanje rasta i razvoja, ostavljajući pitanja rešavanja sukoba da se rešavaju u Savetu bezbednosti UN.

On je takođe primetio da je indijski premijer Narendra Modi ranije u više navrata sarađivao sa svojim ukrajinskim kolegom, podvlačeći „čvrste“ odnose između dve nacije u različitim domenima.

Džajšankar je u junu rekao da Indija ne planira da poziva Ukrajinu na samit, ističući da je lista pozvanih proglašena „čim smo preuzeli predsedavanje G20“ u decembru prošle godine.

Kijevski zvaničnici su odgovorili na primedbe Nju Delhija, rekavši da rade „zajedno sa [svojim] partnerima“ na obezbeđivanju poziva za samit. Ukrajina je pozvana da učestvuje na prethodnom samitu G20 u Indoneziji.

„Verujemo da ono što je Ruska Federacija učinila da stavi tačku na [Crnomorski] sporazum o žitu predstavlja značajan izazov ne samo za zemlje Afrike i Azije, već i za privrede širom sveta. Zato radimo zajedno sa našim partnerima – sa Indijom i drugim partnerima... da budemo pozvani“, rekao je Nikolaj Točicki, zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine, prenosi Rt.com.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading