BAJDEN ODLUČIO Osim tenkova, Amerika šalje i ovo moćno oružje Ukrajini
EPA Stephen B Morton

Američki tenkovi "abrams" verovatno će stići u Ukrajinu u septembru, potvrdilo je "Politiku" šest neimenovanih zvaničnika vlade SAD.

Plan je da se nekoliko tenkova "abrams" pošalje u Nemačku u avgustu, gde će biti sređeni. Kada se taj proces završi, prva serija "abramsa" biće isporučena Ukrajini sledećeg meseca.

Potencijalne isporuke u avgustu i septembru označavaju najkonkretniji predviđeni vremenski okvir kada se očekuje da glavni američki borbeni tenk izađe na bojno polje. Zvaničnici Pentagona su ranije rekli da će "abrams" biti u ukrajinskim rukama negde na jesen.

SAD šalju starije modele M1A1 umesto modernije verzije A2, kojoj bi trebalo godinu dana da stigne do Ukrajine.

Bajdenova administracija je rekla da želi da isporuči više oružja Ukrajini što je pre moguće, kako bi pomogla u ofanzivi i dugoročno ojačala odbranu.

Osim tenkova, SAD žele da počnu obuku ukrajinskih pilota za borbene avione F-16 pre nego što ih isporuče, verovatno do kraja godine, piše "Politiko".

Izvori iz "Pentagona" rekli su za "Politiko" sa SAD planiraju da pošalju 31 tenk, taman za jedan ukrajinski bataljon.

Pre nego što ukrajinske snage počnu da upravljaju tenkovima, moraju da završe desetonedeljni kurs u Nemačkoj. Ukrajinci bi trebalo da završe tu obuku u avgustu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading