PAKLENIH 5 MINUTA! Ukrajina lansirala salvu "NATO projektila" na DNR (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK/EPA-EFE/STRINGER

Ukrajinska vojska nastavlja ofanzivu u pravcu Bahmuta, Melitopolja i Berdjanska i ima uspeha, dok ruske snage pokušavaju da pruže otpor, čak su udvostručile granatiranje na istoku, tvrdi zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar.

U napadu dronovima ruskih snaga na grad Sumi na severu Ukrajine poginule su najmanje dve osobe, a povređeno je 19, saopštile su ukrajinske vlasti. Ukrajinski predsednik je u redovnom obraćanju poručio da će "država učiniti sve moguće i nemoguće da PVO bude najjača"

Zelenski i nemački kancelar Olaf Šolc u telefonskom razgovoru saglasili su se da bi sporazum o izvozu žitarica i đubriva iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji ističe 17. jula, trebalo da bude produžen.

Ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je da je sprečen atentat na prvog čoveka Krima Sergeja Aksjonova.

U svojoj prvoj glasovnoj poruci od 26. juna, osnivač grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin rekao je da očekuje "nove pobede na frontu“, ne iznoseći detalje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 495. dan rata u Ukrajini

Snimak vazdušnog napada u zoni Antonovskog mosta (VIDEO)

23.10

 

 

RUSI UPERILI PRSTOM U SAD I NATO Pale optužbe za terorizam

22.45Napad dronom na Moskvu ne bi bio moguć bez pomoći SAD i NATO Kijevu, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Medvedev: Broj regrutovanih vojnika u junu porastao na 1.400 ljudi dnevno

22.20 - Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev saopštio je da je u junu broj vojnika regrutovanih po ugovoru u Oružane snage Rusije porastao na 1.400 dnevno.

Istakao je da je od 1. januara do 4. jula ove godine, u redove Oružanih snaga Rusije primljeno više od 185.000 ljudi, od čega je njih 109.000 u rezervnom sastavu.

"Kijev će noćas napasti"

21.52 Objavljeno hitno upozorenje, sprema se haos

"Aligator" i "Lancet" uništavaju neprijateljske protivvazdušne raketne sisteme (VIDEO)

21.11

 

 

PORAZ NATO OKLOPNIH VOZILA Neuspeh odbijanja ofanzive na Zaporoškom frontu (VIDEO)

20.45 - Ruski borci u pravcu Orehovskog porazili su napredujuću kolonu NATO tehnike i pešadije.

Papin izaslanik radi na „mehanizmu“ za povratak ukrajinske dece

20.05 - Papin mirovni izaslanik za Ukrajinu kardinal Mateo Zupi rekao je danas da radi na mehanizmu koji će obezbediti povratak dece koja su, prema tvrdnjama Kijeva, nasilno odvedena u Rusiju. „Videćemo kako možemo da pokrenemo mehanizam za decu i pomoć, o čemu smo govorili na humanitarnom planu, posebno za decu kojoj se mora obezbediti povratak u Ukrajinu“, rekao je Zupi na predstavljanju knjige u Rimu.

Rekao je da je o tome lično razgovarao sa papom Franjom. Italijanski kardinal je prošle nedelje posetio Moskvu, a pre toga je bio u Kijevu. Njegovi napori su bili „usmereni na identifikaciju humanitarnih inicijativa koje bi mogle da utrle put miru“, saopštio je Vatikan.

Zupi je u nedelju za italijansku radio i televizijsku stanicu RAI pojasnio da ne radi na „mirovnom planu“ ili posredovanju između Ukrajine i Rusije, već da se fokusira na „humanitarne aspekte“.

Kontraofanziva ima novi cilj!

19.32 Ukrajina menja strategiju

Komandant Najev"Jačaju svoje pozicije na granici s Belorusijom"

19.26 - Ukrajinske snage jačaju svoje pozicije na granici s Belorusijom, zbog situacije u vezi sa Zaporoškom nuklearnom elektranom, saopštio je komandant ukrajinskih ujedinjenih snaga Sergej Najev.

"U vezi s događajima oko Zaporoške nukelarke doneta je odluka o jačanju severne granice naše države, kako u ljudstvu, tako i u borbenoj tehnici", napisao je Najev na Telegramu.

On je naveo da se na granici danonoćno grade protivtenkovske prepreke, postavljaju se minska polja i jača celokupna linija odbrane.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ranije je naložio glavnom komandantu Oružanih snaga Ukrajine Valeriju Zalužnom da pojača beloruski pravac.

Britanski ekspert: Ruska vojska uspešno onesposobljava  zapadne "pametne" bombe

19.05 - Ruska armija efikasno onesposobljava zapadne „pametne“ avijacione bombe koje upotrebljavaju Oružane snage Ukrajine, piše list „Biznis insajder“, pozivajući se na izjavu eksperta Kraljevskog instituta za odbrambena istraživanja Tomasa Vitingtona.

-Vrlo je moguće da je problem zaista u kapacitetu zaglušujućeg signala koji koriste Rusi, rekao je stručnjak.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući sistemima radioelektronske borbe, ruska armija može da zagluši signale sistema navođenja GPS za bombe kao što je JDAM, zbog čega ukrajinske snage više ne mogu da računaju na 'pametno' oružje.

Ministarstvo odbrane Rusije je 23. juna saopštilo da je uništilo 15 projektila iz višecevnih raketnih sistema HIMARS i navođenih avijacionih bombi JDAM.

 

MINOBACAČ IH ZATRPAO U ŠUMI Ukrajinski vojnici mislili da su se sakrili, a onda su ih otkrili Rusi (VIDEO)

18.26Na mrežama se pojavio snimak zajedničkog rada marinaca 810. brigade i artiljerije 58. armije, koji se bore na zaporoškom sektoru fronta Orehov-Rabotino.

"Dao sam uputstvo da kastriraju ranjene ruske zatvorenike"

18.17 -  Američki medij tvrdi da zna pravi razlog zašto se ukrajinski lekar pokajao nakon izjave!

Za pet minuta... 23 projektila

17.35 -  Ukrajinska vojska je za pet minuta ispalila 23 projektila "NATO kalibra" od 155-milimetara na četvrti Donjecka i Makejevke, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Borbe kod Belogorovke: Rusi odbijaju neprijateljske napade (VIDEO)

17.18 - Artiljerci Južne grupe snaga nastavljaju da uništavaju ukrajinske militant, prenosi ruski izvor.

 

 

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije (VIDEO)

17.05 - Oružane snage Rusije odbile su deset napada ukrajinske vojske u donjeckom pravcu;

- Tokom borbi u donjeckom pravcu u toku prethodnog dana likvidirano je gotovo 290 ukrajinskih vojnika;

- Oružane snage Rusije uništile su u Harkovskoj oblasti skladište municije 67. brigade teritorijalne odbrane;

- Lovački avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su avion Su-25 i helikopter Mi-8 Oružanih snaga Ukrajine u DNR;

- Oružane snage Ukrajine u toku prethodnog dana nastavile su bezuspešne pokušaje ofanzive u donjeckom, kransolimanskom i južnodonjeckom pravcu;

- Ruske snage uništile su skladište municije OSU na području naselja Vijomka u DNR;

- Ruska vojska je u pravcu Кrasnog Limana odbila četiri neprijateljska napada;

- Ukrajinske snage izgubile su tokom prethodnog dana u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu gotovo 200 vojnika i tenk;

- Oružane snage Rusije sprečile su aktivnosti diverzantsko-izviđačke grupe OSU u pravcu Кrasnog Limana;

- PVO Rusije oborila je 2 aviona Su-25, presrela 5 projektila „hajmars” i 14 dronova,

- Ruske snage uništile su skladište municije 47. mehanizovane brigade ukrajinske vojske na području Orehova u Zaporoškoj oblasti.

- Ukrajinske snage izgubile su u pravcu Кrasnog Limana više od 135 vojnika;

Dva "tupoljeva" patrolirala više od 13 sati iznad Barencovog mora

16.44 - Dva strateška nosača raketa Tu-95M Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije su više od 13 sati letela iznad neutralnih voda Barencovog mora, pored zapadne obale Aljaske, saopštilo je Ministarstvoodbrane Rusije.

Tokom leta su avioni Tu-95M napunjeni gorivom u vazduhu.

Pratili su ih lovci Su-30SM i Su-35S Ruskog ratnog vazduhoplovstva i PVO Istočnog vojnog okruga.

Snimak olupine oborene krstareće rakete PVO „Storm šedou“ OSU u pravcu Zaporožja (VIDEO)

16.12

 

Rusija planira da opremi male raketne brodove novim naoružanjem

14:58 - Rusija planira da opremi male raketne čamce (RTO) svoje mornarice pomorskim protivvazdušnim raketnim sistemom Pancir-ME, potvrdio je za RIA Novosti generalni direktor brodogradilišta Ak Bars Renat Mistahov.

"Ponudićemo kupcima RTO, koji uključuju Pancir sistem testiran na brodu. Ovo je brod kao deo projekta Karakurt. Danas je Pancir već na svim našim brodovima. Ako smo ranije postavljali protivvazdušne sisteme Duet, danas je to Pancir, koji je zaista efikasan", rekao je Mistahov.

 

Ukrajina napreduje u Bahmutu dok Rusija hitno šalje pojačanje

14:20 - Ukrajina je gađala slabo branjenu oblast oko grada Bahmuta i napreduje, rekao je bivši ruski vojni komandant na Telegramu. Igor Ivanovič Strelkov je dodao da je oblast, koja se nalazi severno od Bahmuta, hitno ojačana ruskom vojskom.

"Neprijatelj je napredovao u tom području, koliko je duboko – ne mogu da kažem, nema dovoljno informacija. Ali rezerve su tamo hitno poslate", rekao je on.

Karču: Dalekovod na koji je priključena Nuklearka Zaporožje u prekidu

13:50 - Ruska državna novinska agencija citirala je savetnika generalnog direktora Rosenergoatoma Renata Karču, koji kaže da je ukrajinski dalekovod povezan sa nuklearnom elektranom Zaporožje trenutno van funkcije.

Putin obavešten o brutalnom napadu na ruskog novinara i advokata

13:10 - Ruski mediji javljaju da je predsednik Vladimir Putin upoznat sa situacijom, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je potreban "energičniji" odgovor na napad na ruskog novinara i advokata.

Ministarstvo digitalne transformacije takođe je izdalo saopštenje podrške žrtvama.

"Novinar, dok radi svoj posao, ne sme biti izložen maltretiranju i torturi. Očekujemo da će ovaj slučaj biti detaljno istražen, a počinioci kažnjeni", stoji u saopštenju.

Кomisija Ministarstva kulture došla u Кijevo-pečersku lavru da zapečati zgrade manastira

12:37

 

Lokalne vlasti: Raste broj poginulih u Sumi

12:15 - Broj poginulih u napadu ruskih dronova na grad Sumi na jugu Ukrajine, porastao je na tri, saopštile su lokalne vlasti.

Gradonačelnik Lisenko je saopštio da je 21 osoba povređena, četiri osobe su zadržane u bolnici.Pogođeni su administrativni i stambeni objekti.

4. jul je u Sumi proglašen danom žalosti.

Kijev: Rusija rasporedila više od 180.000 novih vojnika u Ukrajini

11:50 - Rusija je rasporedila više od 180.000 novih vojnika  u Ukrajini na dva glavna istočna fronta, tvrdi ukrajinska vojska.

"Više od 180.000 pripadnika ruskih trupa je raspoređeno u zoni odgovornosti Istočne grupe snaga, na Limansko-Kupjanskom frontu. Ovaj front je duži, zbog čega neprijatelj tamo i koncentriše svoje snage", rekao je Serhij Čerevatij, portparol istočne grupacije ukrajinskih oružanih snaga, prenosi Si-En-En.

Analiza situacije na frontu

11:20 -  

 

Upozorenje na vazduđnu opasnost

10:25

 

Aerodrom Vnukovo nastavio sa radom

09:58 - Moskovski aerodrom Vnukovo, koji je jutros uveo ograničenja za sletanje i poletanje aviona, nastavio je rad, saopštila je Federalna agencija za vazdušni saobraćaj.

Nekoliko letova je bilo preusmereno na druge aerodrome. Ostali aerodromi u Moskvi radili su normalno.

Poletanje i sletanje aviona je bilo obustavljeno zbog, kako je rusko ministarstvo spoljnih poslova navelo, ukrajinskih napada dronovima.

Nuklearna elektrana Zaporožje ponovo priključena na rezervni dalekovod

09:23 - Nuklearna elektrana Zaporožje ponovo je priključena na jedini raspoloživi rezervni dalekovod prvi put u četiri meseca, izvestila je Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Od početka marta, elektrana se oslanjala samo na jedan glavni dalekovod za spoljnu električnu energiju potrebnu za hlađenje reaktora i druge kritične funkcije nuklearne bezbednosti. 

Zelenski pozvao Bajdena da odmah uputi poziv Ukrajini za članstvo u NATO-u

08:51 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je američkog predsednika Džozefa Bajdena da "odmah" uputi poziv Ukrajini za članstvo u NATO-u, čak i ako ona može postati članica tek posle završetka rata sa Rusijom.

Zelenski je za Si-En-En rekao da Bajden "donosi odluku" o tome da li će Ukrajina biti u NATO ili ne.

"On podržava našu budućnost u NATO-u", rekao je Zelenski, ali je dodao da bi poziv za članstvo u Ukrajini u ovom trenutku veoma važan jer bi to bio veliki motiv za ukrajinske vojnike.

Snimak uništavanja dronova u Novoj Moskvi

08:12 - Najmanje 2 bespilotne letelice kamikaze koje su stigle iz Кaluške oblasti su oborena.

 

 

NATO: Ukrajina neće dobiti borbene avione pre kraja kontarofanzive

07:35 - Ukrajina neće dobiti borbene avione dok se njena dugo očekivana kontraofanziva na Rusiju ne završi, izjavio je predsedavajući Vojnog komiteta NATO admiral Rob Bauer.

On je za LBC rekao da pitanje obezbeđivanja borbenih aviona Ukrajini "neće biti rešeno u kratkom roku".

"Obuka pilota, obuka tehničara, obezbeđivanje logistike koja može da održava te avione neće biti dostupno pre kontraofanzive", naveo je Bauer.

Ukrajina traži od zapadnih zemalja da je snabdeju borbenim avionima, uključujući i F-16.

Presretnuti dronovi u Rusiji

06:58 - Dve bespilotne letelice onesposobljene su u Novoj Moskvi, moskovskom administrativnom okrugu, a još jedna u Kaluškoj oblasti, jugozapadno od ruske prestonice, saopštile su ruske službe za vanredne situacije.

Nema prijavljenih žrtava ili štete, prenosi Tas.

Prema saopštenju, hitne službe trenutno rade na licu mesta u selu Valujevo, gde su pali ostaci drona, a proveravaju se izveštaji o padu još jedne bespilotne letelice u blizini Kubinke, gde se nalazi vazdušna baza ruske vojske.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading