Poplava u Ukrajini
Foto: AP/Libkos (STR)

Uzrok pucanja brane Kahovka u blizini Hersona i dalje je nejasan, ali se pojavljuju novi dokazi o tome kako je oštećena. Seizmički signali zabeleženi u Bukovini u Rumuniji, 620 km od Nove Kahovke, ukazali su na to da se eksplozija dogodila u utorak u 2:54 ujutro, utvrdili su norveški seizmolozi.

Norveški seizmolozi otkrili su signal eksplozije 650 kilometara od Hersona: "Vreme i mesto se poklapaju sa uništenjem brane“.

Naučnici iz norveške seizmološke organizacije Nosar kažu da se vreme i mesto poklapaju sa urušavanjem brane, prenosi BBC, dodajući da je samo veoma velika količina eksploziva mogla da proizvede signal detektovan skoro 650 kilometara.

Ukrajina je od početka optuživala Rusiju da je digla branu u vazduh. Oni kažu da sada imaju dokaze koji potkrepljuju tu optužbu, a njihova domaća služba bezbednosti tvrdi da je presrela telefonski razgovor između dvojice muškaraca koji govore ruski koji su rekli da je probijanje brane rezultat aktivnosti ruske diverzantske grupe. Moskva je, pak, negirala da je ona kriva. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je to činom "sabotaže“ kojim bi poluostrvo Krim, oblast koju je Rusija pripojila 2014. godine, ostavila bez vode.

Podsećanja radi, Associates Press je, nakon pregleda snimaka ostataka brane Nova Kahovka, naveo da nema dokaza koji bi potkrepili napad granatiranja. Analitičari smatraju da je mnogo verovatniji scenario rušenje brane stavljanjem eksploziva unutra, čemu doprinosi i činjenica da je brana pre rušenja bila potpuno pod kontrolom ruskih snaga.

Komentari (0)

Loading