Rat u Ukrajini
Foto: AP/Roman Chop (UGC)

Ruski otpor ukrajinskim napadima bio je jači od očekivanog, pa je tako Kijev, u pokušaju da probije rusku liniju odbrane na istoku, pretrpeo velike gubitke kako u ljudstvu, tako i u opremi, tvrdi Si-En-En, pozivajući se na izjave visokih američkih zvaničnika.

"Ukrajinske snage su uspele da nadjačaju deo ruske vojske na istoku oko Bahmuta. Ali Rusi su, naoružani protivtenkovskim projektilima, granatama i minobacačima, pružili snažan otpor. Snage Moskve su u nekim oblastima bile ukopane u odbrambene linije od nekoliko slojeva sa minskim poljima koja su ukrajinskim oklopnim vozilima uzela težak danak", tvrdi Si-En-En dodajući da je izgubljeno i nekoliko američkih MRAP vozila.

 

Američki i zapadni zvaničnici mesecima su jačali ukrajinsku vojsku pripremajući je za kontraofanzivu, za koju je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla je da se odvija u nekoliko pravaca.

Zato gubici koje je imao Kijev, prema američkim zvaničnicima, na napad ne bi trebalo da utiču, jer je bilo očekivano da će ova operacija potrajati i da će ukrajinska vojska i oprema, između ostalog i sistemi koje je Zapad slao - biti izloženi velikom riziku.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu da je sprečena ukrajinska ofanziva u blizini Bahmuta.

"Oružane snage Ukrajine nisu uspele da ostvare ofanzivne ciljeve i pretrpele su značajne gubitke u pravcu južnog Donjecka, pa su pokušale su da razbiju odbranu ruskih trupa u pravcu grada Donjecka blizu Artjomovska (Bahmuta)", saopštili su Rusi, dodajući da je ipak "sprečen napad neprijateljske oklopne grupe" i da je neprijatelj "uništen".

Da će pokušaj kontraofanzive skupo koštati Kijev poznato je i od ranije, pa je tako ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nedavno rekao da će "veliki broj vojnika poginuti" dok kopnene snage Kijeva budu napredovale.

Sagovornici Si-En-Ena, naveli su da se operacije "oblikovanja" tokom kojih Ukrajina testira ranjivost ruskih pozicija, dešavaju već gotovo dve nedelje.

Jedan NATO zvaničnik tvrdi da "značajno pojačavanje borbi" signalizira da je kontraofanziva počela, ali dodaje da nedavno rušenje brane Kahovka može zakomplikovati planove Ukrajinaca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading