OVO JE EPICENTAR UKRAJINSKE KONTRAOFANZIVE Pomera se linija fronta, napad ide iz ovih pet pravaca
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je "početak ukrajinskog kontraudara", a sada je to, piše Politiko, potvrdio i Pentagon.

Prema britanskim obaveštajnim krugovima, kijevska "Evropska pravda" piše da su u poslednjih 48 sati (4-5. jun) borbe intenzivirane na "mnogim delovima fronta", uključujući i one na kojima već nekoliko meseci vlada izvesno zatišje, a tvrde da je došlo i do međusobnog sukoba jedinica regularnih ruskih snaga i Vagnerovih plaćenika.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane general Igor Konašenkov rekao je da su Ukrajinci krenuli u napad iz čak pet pravaca. Portal Meduza, pak, navodi da se iz satelitskih snimaka može zaključiti da su se ukrajinske snage na istočnom delu ratišta u Donjeckoj oblasti pomerile oko 1,5 kilometara. Ukrajinska vojska je intenzivirala dejstva na granici Donjecke i Zaporoške oblasti, kod Vuhledara, grada kod Bahmuta, ali se jača i slabija dejstva primećuju duž celog ratišta, od Bahmuta i Šebekina u Belgorodskoj oblasti do obala Dnjepra.

Cilj je razvući rusku odbranu i onemogućiti Rusima da rezervama popune rupe na "žarištima". Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar je, kako prenose kijevski mediji, rekla da Ukrajina „"preduzima ofanzivne akcije u nekoliko pravaca", ali "epicentar napada ostaje pravac Bahmut". Ukrajinci su najviše uspeha imali na relaciji Velika Novosilka–Vuledar.

Ali iako je napad pokrenut na područje oko Bahmuta, koji su ruske snage (Vagnerovi plaćenici) zauzele pre nekoliko nedelja nakon skoro deset meseci borbe, zapadni i ruski obaveštajni izvori navode da bi to mogla biti prevara i da to "sigurno neće biti glavni udar", kako piše ruski nezavisni portal Meduza, jer bi zapravo glavni pravac i dalje bio ka Mariupolju i Berdjansku (oba grada su već nekoliko dana pod intenzivnom artiljerijskom vatrom), odnosno Moru Azov. To bi zabilo klin između ruskih snaga na južnom delu ratišta i, što je najvažnije, preseklo bi kopnenu komunikaciju Rusije sa okupiranim Krimom.

Naime, upravo iz Velike Novosilke mogao bi da usledi deo glavnog udara na Volnovahu, a zatim se otvara put ka Mariupolju, gradskom simbolu ukrajinskog otpora, čije bi oslobađanje imalo veliki moralni i politički značaj. Mariupolj se nalazi na manje od sto kilometara od linije borbe. Time bi se presekao trenutno najvažniji komunikacioni put za Ruse: Taganrog – Mariupolj – Berdjansk, ili bi bio u dometu artiljerije.

Ali nezavisni vojni analitičari smatraju da je to očigledno glavni cilj, ali ima i svoje nedostatke, jer bi oslabio ukrajinsko napredovanje prema Donjecku i ruskoj granici. Osim toga, smatraju da je to veoma zahtevan teren, iako je "gola stepa", jer otvara mogućnost ruske nadmoći u vazduhu. Stoga portal Meduza navodi da operacije oko Velike Novosilke ne moraju nužno značiti da će ovaj pravac biti prioritet, iako ne sumnjaju da je cilj kontranapada ponovno izbijanje u Azovsko more, koje je trenutno potpuno pod kontrolom Rusije, odnosno pod njenom okupacijom.

Politiko prenosi da se ishod pokrenute kontraofanzive još ne prognozira u Vašingtonu, ali je američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao da bi "podrška Ukrajini mogla da potraje duže nego što se mislilo".

"Naš cilj je da im damo oružje koje će im dati priliku da uspeju", rekao je Ostin, prenosi Jutarnji.hr.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading