Ukrajina usvojila sankcije Iranu: Teheran je postao ključni saveznik Moskve u ratu
Foto: AP/Czarek Sokolowski (STF)

- Ta rezolucija sinhronizuje ukrajinske sankcije sa akcijama celog civilizovanog sveta na putu potpune izolacije Irana - navodi se u saopštenju ukrajinskog parlamenta. Paket sankcija uključuje zabranu vojne trgovine sa Iranom, zaustavljanje tranzita takve robe kroz Ukrajinu i "prekid ekonomskih i finansijskih obaveza u korist iranskih stanovnika".

"Šahed svake noći teroriše Ukrajinu"

Tekst još mora da potpiše predsednik Volodimir Zelenski da bi bio proglašen, što je formalnost jer je on tu rezoluciju sugerisao parlamentu, na predlog Saveta za bezbednost i odbranu. Iran je blizak partner Rusije. Kijev i Zapad optužuju Iran za snabdevanje oružjem koje Moskva koristi za svoju invaziju na Ukrajinu, uključujući eksplozivne bespilotne letelice Šahed.

- Današnji Iran je teroristički režim koji predstavlja pretnju Evropi i Bliskom istoku - napisao je u nedelju savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak na Tviteru. Njegova poruka usledila je posle velikog napada dronom na glavni grad Ukrajine.

- Teheran je postao ključni saveznik Moskve u ovom ratu, namerno je snabdevajući oružjem za napade na gradove - rekao je Podoljak. Zelenski se obratio iranskom narodu u video snimku prošle nedelje, rekavši da "Šahed svake noći teroriše Ukrajinu".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading