PATRIOT PROTIV KINŽALA Ko je gospodar neba? (VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/Pawel Supernak POLAND OUT

Obe zaraćene strane, Rusija i Ukrajina, tvrde da uništavaju cenjeno oružje iz arsenala druge strane, dok tvrde da je njihovo „nepobedivo“.

Bivši ruski/sovjetski borbeni pilot suprotstavio se ukrajinskim tvrdnjama i kaže da rakete Kinžal mogu da unište sistem Patriot pod uslovom da se zadrži element iznenađenja.

Rusija je tvrdila da je 15. maja pogodila Patriote koje su isporučili Amerikanci u Kijevu svojim Kinžalom. Ukrajinci su prvobitno odbacili tu tvrdnju, ali video-snimak pokazuje da je baterija Patriota pogođena nečim.

Kasnije su američki zvaničnici anonimno potvrdili Rojtersu da je baterija PAC-3 oštećena i da se može popraviti bez uklanjanja sistema sa postavljenog položaja. Novi izveštaji tvrde da su sistemi popravljeni.

Bivši sovjetski pilot Vladimir Kondaurov rekao je u intervjuu za NEWS.ru da bi sistem Patriot mogao biti uništen raketom Kinžal ako se zadrži element iznenađenja u pogledu pravca napada i sa koje udaljenosti se raketa lansira.

- Pošto je domet Kinžala dobar, ne moramo da ga lansiramo sa teritorije Ukrajine. Kada MiG-31 sa „Kinžalom“ poleti iz nekog pravca, sateliti i američki obaveštajci prenose ove informacije. Dakle, element iznenađenja je od vitalnog značaja - rekao je pilot.

Ispaljen od strane MiG-31, Kinžal je mogao da dostigne brzinu veću od 10 maha i da putuje 1.500 do 2.000 kilometara dok je nosio konvencionalni ili nuklearni teret. Predsednik Rusije Vladimir Putin ga je predstavio 2018. kao „super oružje“.

Kinžalom se može manevrisati do cilja, za razliku od drugih hipersoničnih projektila. Zato su već blizu cilja kada ih primećuju zemaljski radarski sistemi. Kinžali se mogu lansirati iz borbenih aviona MiG-31K, što im daje prednost da se lansiraju iz bilo kog pravca.

- S obzirom na sposobnost dva sistema, ako bih planirao napad ne bih lansirao Kinžal na maksimalnom dometu. Umesto toga, naterao bih ga da prati putanju koja obezbeđuje krajnji pravac napada sa najmanjom verovatnoćom podizanja, kao da se pojavi iz senke terena. Ovo daje minimalno vreme sistemima za rano upozorenje, a samim tim i manje vremena za reakciju za bilo koji sistem za praćenje i protivnapad - rekao je za EurAsian Times anonimni pilot veteran.

Jednom lansiran, projektil se može re-vektorisati samo do određene faze. Međutim, planirana putanja ili putanja je verovatno unapred uneta u projektil. To znači da bez obzira na položaj matične letelice, projektil može da prati putanju leta mete koja nije vidljiva.

On je tvrdi da Kinžal, vazdušna verzija rakete zemlja-zemlja Iskander, ima smanjene performanse u smislu dometa. Takođe, raketa je hipersonična, što implicira da ju je „teško pratiti, ali nije nemoguće“.

- Da bi sistem protivvazdušne odbrane pratio projektil, sve se svodi na rano upozorenje. Teško je pratiti samo radarom protivvazdušne odbrane. Ali ako se informacije o dometu i smeru dele iz drugog izvora, kao što je AVAKS (Air Borne Warning and Control System) sistem može da lokalizuje radarsko pretraživanje i postoji mogućnost praćenja -dodao je pilot.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading