UZBUNA ŠIROM UKRAJINE! Rusko MO objavilo podatke o strašnim ukrajinskim gubicima (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/OLEG PETRASYUK/EPA-EFE/STRINGER

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je sinoć u iznenadnu posetu Parizu, gde se sastao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Pre Pariza, Zelenski je posetio Berlin, Rim i Vatikan.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je poseta ukrajinskog predsednika poslala "snažan signal".

Evropska unija i G7 zabraniće uvoz ruskog gasa na rutama na kojima je Moskva prošle godine prekinula isporuke, preneo je Fajnenšel tajms.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ukrajinske snage "masovno pokušale" da probiju njenu odbranu u gradu Bahmutu.

"Svi napadi Oružanih snaga Ukrajine su odbijeni. Proboja odbrane ruskih trupa nije bilo", rekao je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Takođe, rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je o pogibiji dvojice visokih oficira u borbama koje se vode u području ovog ukrajinskog grada.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Kraj bloga za 446. dan rata u Ukrajini

Makron: Obuka ukrajinskih vojnika može da počne odmah

23.50 - Francuska bi mogla da počne da obučava ukrajinske pilote „već sada“, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron za TV TF1.

On, istovremeno, nije potvrdio da je Francuska spremna da isporuči Ukrajini vojne avione, istakavši da to ostaje „teoretski razgovor“.

"Trenutno su obuka i remont već dostavljenog oružja glavni zadaci. Francuska će nastaviti da šalje Kijevu municiju i vrši remont već poslatog naoružanja", poručio je Makron.

Načelnik južnoafričke vojske u Moskvi

22.38 - Južnoafričke nacionalne odbrambene snage (SANDF) saopštile su danas da je njihov načelnik Lorens Mbata u Moskvi na bilateralnom sastanku gde će posetiti ruske vojne akademije.


"Mora se napomenuti da vojska Južne Afrike ima bilateralne odnose sa vojskama raznih država ma kontinentu i šire", navodi se u saopštenju SANDF-a, prenosi Rojters.

VREME ISTIČE!

21.58 -Najveći saveznik Ukrajine ostaje bez novca, rat bi mogao da se završi već na leto!

celu vest pročitajte OVDE.

Trenutak uništenja skladišta OSU u Hersonskoj oblasti (VIDEO)

21.15 -

 

 

Vazdušno-kosmičke snage Rusije nanose precizne udare  kod Advdejevke (VIDEO)

20.35 -

 

 

Uzbuna u Ukrajini

20.09 - Vazdušna uzbuna ponovo je objavljena u ponedeljak uveče u Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Zelenski: Treba nam još vremena

19.30 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajini potrebno još malo vremena za kontraofanzivu. "Zaista nam treba vremena, ne mnogo. Bićemo spremni kroz neko vreme. Ne mogu da vam saopštim detalje. Moramo da se spremamo“, rekao je Zelenski tokom posete Velikoj Britaniji.

Noćni napad na ukrajinski tenk (VIDEO)

19.05 

 

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije (VIDEO)

18.28 - U pravcu Кupjanska likvidirano je oko 145 ukrajinskih vojnika, uništena su dva borbena oklopna vozila, tri automobila, dve haubice „gvozdika“ i haubica D-20;

- Više od 75 vojnika OSU je ubijeno u pravcu Кrasnog Limana, uništena su dva borbena oklopna vozila, tri pikapa, haubica „gvozdika“ i haubica D-20;

- Neprijatelj je u pravcu Donjecka izgubio oko 235 vojnika i plaćenika, uništen je tenk, četiri borbena oklopna vozila, sedam automobila, kao i haubice D-20, D-30 i Msta-B;

- U pravcu Južnog Donjecka i Zaporožja neprijatelj je izgubio više od 150 vojnika, kao i pet automobila;

- Oko 30 ukrajinskih vojnika je ubijeno u pravcu Hersona, a uništeno je i četiri automobila i borbeno oklopno vozilo;

- Uništen je radar protivbaterijske borbe američke proizvodnje AN/TPQ-37 u rejonu Кrive Luke u Donjeckoj Narodnoj Republici;

-  Ruska vojska je oborila helikoptere Mi-24 i Mi-8 Vazduhoplovnih snaga Ukrajine;

- Oružane snage Rusije su oborile 21 dron.

Kuleba "Zelenski po Evropi prikuplja oružje"

18.02 - Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tokom turneje po evropskim prestonicama prikuplja oružje za kontraofanzivu.

RADIOAKTIVNI OBLAK IZNAD UKRAJINE!

17.35 - Rusi raketirali Hmeljnicki, zabeležen visok nivo gama zračenja!

Celu vest pročitajte OVDE.

Odjeknula eksplozija u centru Luganska

17.05 - U centru Luganska odjeknula je eksplozija. Prema preliminarnim informacijama, ima povređenih. Eksplozija je odjeknula u frizerskom salonu, u blizini republičke televizije.

Na lice mesta se nalaze službenici Ministarstva za vanredne situacije.

Satelitski snimci pre i posle ruskog raketnog napada (FOTO)

16.37 - Satelitski snimci pre i posle ruskog raketnog napada na skladišta Oružanih snaga Ukrajine kod Hmeljnickog.

 

 

Počela evakuacija rudara

15.55 - Dva preduzeća za proizvodnju uglja u Donjeckoj Narodnoj Republici, uključujući rudnik "Zasjadko“, ostala su bez struje zbog granatiranja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike DNR na Telegram kanalu.

Dodaje se da je preduzeta evakuacija rudara, povređenih nema. Takođe se ističe da su stručnjaci energopreduzeća već počeli popravku oštećenja.

U najskorije vreme, nakon što budu sprovedena neophodna priključenja, biće obnovljeno napajanje potrošača električnom energijom.

Lansiranje 4 rakete Himars iz okoline Kramatorska

15:23

 

 

Ukrajina neće čekati avione pre nego što krene u ofanzivu

14:50 - Ukrajina neće čekati zapadne borce pre nego što krene u svoju dugo očekivanu ofanzivu, rekao je bivši predsednik Petro Porošenko za Skaj njuz.

Očekujemo da avioni stignu što je pre moguće", rekao je on. 

"Mogu da potvrdim da ofanzivna operacija može da se pokrene bilo gde, u bilo kom trenutku duž našeg 1.000 kilometara dugog ratišta sa Rusijom. Daćemo sve od sebe da to uradimo efikasno kao i naše prethodne ofanzivne operacije", dodao je Porošenko.

Zelenski: Potrebna nam je vazduhoplovna koalicija

14:15 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je danas u blizini Londona održao sastanak sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom je rekao da su razgovarali o tzv "avionskoj koaliciji", odnosno ideji da zapadne nacije pošalju borbene avione F-16 u Ukrajinu.

"Mislim da ćete vrlo brzo čuti neke važne odluke, ali još moramo da radimo na tome", dodao je Zelenski.

 

Putin potpisao važan ukaz

13:54 - Vladimir Putin potpisao je ukaz o primanju stranaca u državljanstvo na pojednostavljeni način.

Ovim ukazom, izmenjen je sličan dokument od 30. septembra.

Tada je Putin dozvolio strancima da im se državljanstvo dodeli po pojednostavljenoj proceduri, a odluka je obuhvatala sve one koji su potpisali ugovor o službi u Oružanim snagama Rusije i koji su služili u vojnim formacijama najmanje godinu dana i učestvovali u borbama najmanje šest meseci.

Rusi tvrde: Oborili smo Storm šedou

13:30 - Ministarstvo odbrane Rusije je u dnevnom izveštaju izvestilo da su ruske PVO snage prvi put oborile krstareću raketu Storm šedou.

- Sistemi protivvazdušne odbrane presreli su sedam antiradarskih projektila HARM, jednu krstareću raketu velikog dometa Storm Shadov i deset raketa HIMARS - tvrde iz ruskog ministarstva.

Ukrajinski avion ponovo ispalio raketu iznad Кramatorska

12:23

 

Pušilin: Ukrajinci pojačali napade duž linije kontakta

11:50 - Ukrajinske trupe pojačale su napade duž cele linije kontakta, rekao je vršilac dužnosti predsednika Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin u eteru TV kanala Rusija 24.

- Ovo još nije kontraofanziva o kojoj se mnogo priča. Vidimo da neprijatelj pokušava da sondira naše položaje, pokušava da izvrši borbeno izviđanje u nekim oblastima - tvrdi on.

Prema njegovim rečima, situacija u nekim oblastima zakomplikovala, ali je generalno pod kontrolom.

Govoreći o situaciji u Bahmutu, Pušilin tvrdi da tu "apsolutno ima poboljšanja".

Ukrajina: Rusi pogodili bolnicu raketom, četvoro mrtvih

11:28 - Ukrajinska državna radio-televizija, javlja da su četiri civila ubijena u jutrošnjem napadu na Avdijevku u Donjeckoj oblasti.

"Jutros su ruske snage izvele raketni napad na Avdijevku. Rakete su pogodile bolnicu u kojoj su se krili civili. Prema preliminarnim podacima, poginula su četiri civila", saopštio je ukrajinski guverner Donjecka Pavlo Kirilenko.

Ova informacija nije nezavisno proverena.

Eksplozije u Lugansku

10:54 - Ukrajinska javna televizija Suspilne izveštava o jutrošnjim eksplozijama u okupiranoj oblasti Luganska.

"Informaciju su potvrdili i stanovnici okupiranog grada. Prema njihovim rečima, iz pravca nekadašnje vojne vazduhoplovne škole za navigatore vidi se stub dima koji se diže", navodi se u saopštenju televizije Suspilna.

Lugansk je jedan od četiri ukrajinska regiona čije je pripajanje prošle godine najavio ruski predsednik Vladimir Putin.

 

 


 

 

 

Delovi raketa strane proizvodnje pronađeni na mestu udara u Lugansku

10:20 - Vojni ekspert Andrij Maročko je ranije izvestio da bi Кijev mogao da koristi krstareće rakete Storm Shadow englesko-francuske proizvodnje.

 

 

General Sirski: Nastavlja se napredovanje u Bahmutu

09:56 - Komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine general Aleksandar Sirski izjavio je da je napredovanje ukrajinskih snaga u pravcu Bahmuta prvi uspeh ofanzivnih operacija u toku operacije odbrane Bahmuta.

Sirski je istakao da je to samo delimičan uspeh i da se operacija odbrane Bahmuta nastavlja, objavilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine na svom Telegram nalogu. 

ZELENSKI ODLAZI U VELIKU BRITANIJU Sastaće se sa premijerom Rišijem Sunakom

09:14 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da će otputovati u Veliku Britaniju da se sastane sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom u okviru obilaska nekoliko ključnih evropskih saveznika pre očekivane, velike ukrajinske kontraofanzive protiv ruskih snaga.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Tajni dokumenti: Šef Vagnera ponudio Ukrajini informacije o ruskoj vojsci

08:55 - Krajem januara, dok su njegove plaćeničke snage masovno ginule u bici za uništeni grad Bahmut, Vagnerov vlasnik Jevgenij Prigožin dao je neobičnu ponudu Ukrajini.

Prigožin je rekao da će ukrajinski komandanti, ako povuku svoje vojnike iz oblasti oko Bahmuta, Kijevu predati informacije o pozicijama ruskih trupa, koje bi Ukrajina mogla da iskoristi da ih napadne.

Tajna komunikacija sa Ukrajincima pominje se u dokumentima američkih obaveštajaca.

Analiza situacije na frontu

08:10

 

NOVI FRANCUSKI PAKET VOJNE POMOĆI UKRAJINI Pariz objavio šta je sve Makron obećao Zelenskom

07:32 - Francuska će u narednih nekoliko nedelja poslati Ukrajini više desetina oklopnih vozila i lakih tenkova, uključujući savremena borbena vozila AMKS-10RC, navodi se u zajedničkom saopštenje izdatom posle razgovora francuskog predsednika Emanuela Makrona i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Ceo tekst pročitajte OVDE

 

The Washington Post: NATO neće uputiti poziv Ukrajini da se pridruži alijansi na samitu u Viljnusu

07:07 - Lideri kijevskog režima su čak izjavili da ne vide smisao učešća na samitu ako Ukrajina ne dobije poziv u Alijansu.

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading