UKRAJINCI NAPREDOVALI U BAHMUTU! OSU granatirala Donjeck (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA/VLADIMIR GERDO / SPUTNIK / KREMLIN POOL/EDUARDO MUNOZ /FRIEDEMANN VOGEL

Sa fronta u istoč­noj Ukrajini dve zaraćene strane saopštavaju iz dana u dan različite vesti.

Borbe na istoku zemlje ne jenjavaju, najžešće se vode u Bahmutu. Moskva tvrdi da je skoro u potpunosti osvojen, dok Kijev saopštava da se ruske snage povlače iz istočnog dela grada.

Deo medija je objavio kako se Rusi povlače iz Bah­muta. Na drugoj strani, Rusi su objavili snimke gde "vagnerovci", vojni­ci privatne ruske vojne kompanije, pokazu­ju kako osvajaju zgradu po zgra­du u Bahmutu, odnosno Ar­tjomovsku, i da im je preostalo da osvoje manje od kilometra, tačnije oko 750 metara. 

Rusi tvrde da uglavnom osvajaju novi prostor no­ću, kako bi izbegli ukra­jinsku artiljerijsku va­tru. Ukrajinci sve više koriste dronove, pa je i artiljerija sve ubitač­nija.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da je njegovoj zemlji potrebno još vremena kako bi započela dugoočekivanu kontraofanzivu, pošto je vojsci i dalje potrebna obećana pomoć Zapada.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da je ostvaren napredak u razgovorima o crnomorskom sporazumu o žitu koje su u Istanbulu vodili zamenici ministara odbrane Turske, Rusije i Ukrajine, kao i zvaničnici UN.

Međutim, Moskva poručuje da sporazum o žitu neće biti produžen ukoliko Moskva ne dobije garancije da će njeni zahtevi biti ispunjeni do 18. maja.

SAD su Ukrajini stavile na raspolaganje konfiskovanu imovinu ruskog biznismena. Kremlj je najavio da će odgovoriti adekvatnim kontramerama.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 443. dan rata u Ukrajini

Zelenski se sastaje sa papom Franjom

23.15 - Ukrajinski lider Vladimir Zelenski trebalo bi da se sastane sa papom Franjom u subotu u Vatikanu, izjavio je za Sputnjik izvor iz Svete stolice.

Istovremeno, agencija ANSA objavila je da će italijanski predsednik Serđo Matarela primiti u subotu ukrajinskog lidera.

RUSKI VOJNI HELIKOPTER SRUŠIO SE NA KRIMU Ima poginulih!

22.48 - Ruski vojni helikopter Mi-28 srušio se na Krimu, prenose ruski mediji.

Celu vest pročiotajte OVDE.

Dejstvo moćnog ruskog TOS-1A "Solncepjok" na frontu (VIDEO)

22.30 -

 

 

Bahmut je umalo pao?

22.00 - PMC „Vagner“ je zauzeo još 40 kvadratnih kilometara, napredovao do 200 metara u različitim pravcima, prenose izvori na Telegramu.

Prigožin: „Pod neprijateljskom kontrolom je manje od 2 kvadratna kilometra Bahmuta“.

 

 

Putin na vezi sa predsednikom Južne Afrike: Lideri Afrike žele da se uključe u rešavanje konflikta

21.18 - Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa svojim južnoafričkim kolegom i tom prilikom podržao ideju Siril Ramafose da se u razgovore o perspektivama rešavanja ukrajinske krize uključi i grupa afričkih lidera, saopštila je pres služba Кremlja, prenosi Sputnjik.

Oglasilo se Rusko MO povodom britanskih krstarećih raketa

20.32 - Ruska Federacija zadržava pravo da preduzme mere za neutralisanje pretnji koje mogu nastati usled upotrebe britanskih krstarećih raketa od strane Кijeva, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

 

 

Rusi napali u blizini ruske granice (VIDEO)

20.02 - Vazdušno-kosmičke snage Rusije napale su most u blizini ruske granice, preko kojeg su specijalci GUR-a uputili grupe u Brjansku oblast

U pograničnom regionu, most preko reke Snov kod sela Кarpoviči u Černigovskoj oblasti, neprijatelj je koristio za prebacivanje svojih diverzantskih i izviđačkih grupa u obližnju Brjansku oblast, više puta pokušavajući da napadnu sela i granične prelaze.

Pre toga Rusi su slično tukli na mostu preko reke Sudost, koju takođe koriste Oružane snage Ukrajine u sabotažne svrhe.

 

 

Ruska PVO oborila dron iznad Krima

19.20 -Ruska PVO oborila je danas dron iznad područja zapadnog Krima, saopštio je načelnik te oblasti pod kontrolom Rusije Segej Aksjonov.

Zadat je masivan udarac položajima Oružanih snaga Ukrajine u Кonstantinovki

19.17 - Sudeći po crnom dimu, verovatno je došlo do pogotka u magacin ili opremu.

 

 

OSU je napredovala na severozapadu Artjemovska

18.07 - Vojni dopisnik Simonov javlja da su ruske trupe napustile taktičke visine kod Berhovke i stigle do rezervoara.

Кako je ranije rekao Prigožin, osnivač PMC Vagner, ukrajinski militanti će nastaviti svoje pokušaje da sravne liniju fronta.

Postoji i pretnja da će Oružane snage Ukrajine početi aktivnije da dejstvuju na jugu Artjemovska.

 

 

Telefonski razgovor Zelenskog sa premijerom Velike Britanije

17.28 - Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da je danas razgovarao telefonom sa premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom.

"Imao sam telefonski razgovor sa premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Rišijem Sunakom. Hvala na značajnom unapređenju naših sposobnosti sa raketama dugog dometa Storm Shadov i drugom nezamenljivom vojnom pomoći. Razgovarali smo o daljoj saradnji u oblasti odbrane.

Takođe smo usaglasili naše stavove uoči predstojećih međunarodnih događaja. Posebno su nam potrebni jasni signali o budućnosti Ukrajine sa NATO-om." naveo je Zelenski na Telegramu.

Ukrajinska kontraofanziva je uspela? 

17.25 - "Ruska vojska potučena kod Soledara, naređeno totalno povlačenje!"

Celu vest pročitajte OVDE.

"RUSI ĆE IH SVE SPALITI!" Američki obaveštajac upozorio Britance, čekaju ih!

17:02- Ruske trupe su spremne da se suprotstave svakoj zapadnoj opremi, koju koristi ukrajinska vojska i da je unište, kaže bivši američki obaveštajac.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Zelenski u subotu sa papom

16:48-  Ukrajinski lider Vladimir Zelenski trebalo bi da se sastane sa papom Franjom u subotu u Vatikanu.

 Ranije je papa Franja izjavio da je Vatikan uključen u tajnu mirovnu misiju u Ukrajini u pokušaju da se okonča sukob između Moskve i Kijeva, ali nije želeo da otkrije više detalja o tome.

Belgija će podržati Ukrajinu prihodom od zamrznute ruske imovine

16:23- Belgija će iskoristiti 92 miliona evra koje je primila u vidu prihoda na zamrznutu rusku imovinu za podršku Ukrajini, saopštila je danas njena vlada.

Polovina iznosa biće iskorišćena za isporuku vojne robe kao što su oklopna vozila, oružje i municija, navela je vlada,

Su-34M je udara ukrajinske položaje u visokoj zgradi na zapadnoj periferiji Artjomovska sa FAB-500M62

15:51

 

 

USKORO OBUKA UKRAJINSKIH VOJNIKA Američki tenkovi stigli u Nemačku

15:07- Američki tenkovi Abrams, na kojima će se obučavati ukrajinski vojnici, stigli su Nemačku pre roka i na putu su ka vojnoj bazi Grafenver, gde će obuka početi za dve to tri nedelje, rekli su američki zvaničnici. Pretpostavlja se da će obuka trajati oko 10 nedelja.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Peskov: Razgovor Putina i Erdogana neće dovesti do produženja sporazuma o žitu

14:54 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da eventualni telefonski razgovor ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana neće pomoći da se postigne dogovor o produženju sporazuma o žitu.

On je dodao da će samo puna implementacija sporazuma olakšati njegovo obnavljanje, prenosi Rojters.

Turski ministar odbrane: Ide se ka produženju sporazuma o žitu

14:17 - Sastanak u Istanbulu na kojem su učestvovali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN o sporazumu o žitu bio je pozitivan i ide se ka produženju dogovora, saopštio je danas turski ministar odbrane Hulusi Akar.

"Prvi rezultati pokazuju da je sastanak u Istanbulu bio pozitivan. Proces se kreće ka produženju sporazuma o žitu", rekao je Akar, prenosi Rojters. 

Borbe kod Ugledara

13:46

 

Rusi: Ukrajinci su napali Soledar

13:24 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su Ukrajinci izveli 26 napada u pravcu Soledara, malog grada u blizini Bahmuta koji su Rusi osvojili u jesen.

Moskva tvrdi da su Ukrajinci poslali preko 1.000 vojnika i 40 tenkova. Kažu da su odbili sve napade.

 

OSU ispalila 15 granata na Donjeck

12:59

 

Moskvu ciljali sa 100 dronova!

12:20 - Ruski penzionisani general-major avijacije Sergej Lipovoj, sada pred­sednik organizacije "Oficiri Rusije", izjavio je da su tokom praznika 9. maja Moskvu pokušali da napadnu sa oko 100 različitih bespilotnih letelica.

Na sreću, niti jedan od tih pokušaja nije bio uspešan. Bili su to lakši dronovi, jer oni veći ne mogu da se primaknu Moskvi, pošto se vide na radarima.

Ambasada Poljske u Moskvi više nema pristup svojim sredstvima u ruskim bankama 

11:49

 

ODBIJAMO SVAKI NAPAD Rusija reagovala na navode da je Ukrajina počela kontraofanzivu

11:20 - Ministarstvo odbrane Rusije je demantovalo izveštaje o navodnim probojima ukrajinskih snaga na pojedinim delovima fronta.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Ruska avijacija nanosi precizne udare avio-bombama na položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Svatova

10:41

 

Prigožin poziva Šojgua u Bahmut, objavio pismo

10:10 - Sukob između Jevgenija Prigožina, šefa ruske privatne plaćeničke kompanije Vagner, i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua se nastavlja. Prigožin je danas objavio pismo u kojem cinično poziva Šojgua da poseti Bahmut.

Ceo tekst pročitajte ovde

Snimak napada na utvrđeni pojas Oružanih snaga Ukrajine kod sela Spornoe

09:54

 

 

Odbijen zahtev Zelenskog da se obrati tokom finala Evrovizije

09:22- Evropska radiodifuzna unija odbila je molbu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se obrati tokom finala Evrovizije, piše britanski „Tajms“ pozivajući se na izvore u radiodifuznoj uniji.

Kako se navodi, Evrovizija je zabavni program a apolitičnost je jedna od glavnih karakteristika takmičenja.

Finale se održava večeras, a predstavnik Ukrajine, koja je pobedila prošle godine, automatski je prošao u završni deo takmičenja.

 

 

Ruska vojska nanosi masivne vazdušne i vatrene udare duž celog fronta

08:57 - Ruska vojska je izvela 46 vazdušnih udara, kao i 6 raketnih i izvela 69 napada iz MLRS-a, navodi se u rezimeu Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

KONTRAOFANZIVA U TOKU Ukrajinci opkoljavaju Bahmut!

08:30 - Jevgenij Podubni, ratni dopisnik, objavio je na svom Telegram kanalu informaciju o početku vojne operacije Ukrajine.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Na sajtu Zelenskog pojavila se peticija da se vrati proslava 9. maja

07:24 - Na sajtu kabineta Vladimira Zelenskog pojavila se peticija kojom se traži ukidanje Dana Evrope i vraćanje proslave Dana pobede 9. maja.

- Molim predsednika Ukrajine da vrati praznik 9. maj (Dan pobede) i ukine praznik Dan Evrope. Naši dedovi nisu se borili za Rusiju, već za Ukrajinu, koja je bila deo Sovjetskog Saveza, tako da nema smisla otkazivati. ovog praznika - navodi se u peticiji.

Peticija je registrovana 11. maja i do sada je dobila oko 70 glasova od 25.000 koliko je potrebno za njeno razmatranje.

Ovo su odbrambene linije ruske vojske duž celog fronta

07:03

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading