UBIJALI SMO I UBIJAĆEMO RUSE! Šok izjava šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe
Foto: Printscreen/Printscreen

Tako je šef ukrajinskog GUR-a odgovorio na izjavu novinara portala da su američke obaveštajne službe navele da su kijevske vlasti umešane u teroristički napad u kojem je poginula ćerka ruskog pisca i filozofa Aleksandra Dugina Darija.

„Sve što ću komentarisati po ovom pitanju je da smo ubijali i ubijaćemo Ruse bilo gde u svetu do potpune pobede Ukrajine“, obećao je Budanov.

Politikolog Darja Dugina poginula je uveče 20. avgusta 2022. u eksploziji automobila na Možajskom autoputu u Odincovskom okrugu Moskovske oblasti.

FSB je saopštio da iza ubistva stoje ukrajinske specijalne službe, a počinilac je državljanka Ukrajine Natalija Vovk.

Nakon iznenadnog napada dronom 26. decembra na vazduhoplovnu bazu Engels-2 u Saratovu, dom ruskih strateških bombardera, Budanov je rekao da očekuje da ć biti još napada takve vrste, „sve dublje i dublje “ na neprijateljskoj teritoriji. Prema Vašington Postu, CIA je morala da ubedi Budanova da „odloži“ napade povodom godišnjice HUR-a na Rusiju 24. februara, uključujući i jedan predloženi pomorski TNT napad na crnomorsku luku Novorosijsk.

Zvanično, HUR ne preuzima odgovornost za bilo kakve prekogranične napade, o čemu je bilo mnogo dokumentovanih primera.

„Od danas Rusija nema vojni, ekonomski ili politički potencijal da napravi još jedan pokušaj ozbiljne ofanzive bilo gde u Ukrajini“, rekao je on. „Osim toga, potpuno je sposobna da vodi ozbiljne odbrambene operacije, a to je upravo problem sa kojim ćemo se suočiti“, misleći na očekivanu kontraofanzivu Ukrajine.

Budanov smatra da su zalihe raketa u Rusiji na izmaku.

„Pokušavaju da akumuliraju određene zalihe i da ih spremne kako bi pokušali da poremete našu ofanzivu, ali istina je da su svoje zalihe doveli skoro na nulu.

Kao i u slučaju ukrajinskog ministra odbrane Oleksija Reznikova, Budanov odbija da ponudi detalje o tome gde i kada će ta kampanja biti. Ali on je podjednako uveren da će okupirani Krim „biti oslobođen jer je naša pobeda nemoguća bez oslobođenja Krima“.

Intervju Yahoo News-a sa Budanovim održan je 24. aprila, više od nedelju dana pre nego što je zabeležen napad dve bespilotne letelice na Kremlj. Ruska vlada okrivila je Ukrajinu za napad i pokušaj atentata na Putina.

Prema procurelim obaveštajnim podacima Pentagona, Budanov je igrao ključnu ulogu u utvrđivanju opkoljenog grada Bahmuta u istočnoj Ukrajini. Rusi već mesecima ulažu ogromne resurse i ljudstvo u zauzimanje grada, koji je sam po sebi ograničenog strateškog značaja, ali simbolično predstavlja veliku pobedu za Moskvu. Ukrajinska politika je bila da istroši Ruse što je duže moguće kako bi oslabila njihova odbrambena sposobnost kada Kijev krene u svoju kontraofanzivu u narednih nekoliko nedelja.

SAD su bile veoma skeptične prema takvom planu. Predviđalo se da će Bahmut pasti u januaru, a američke obaveštajne službe, kako je saopšteno u Pentagonu, citirale su Budanova opisujući uslove u gradu kao „katastrofalne “.

On je lično naredio odredu ukrajinskih specijalnih snaga, takozvanoj jedinici Kraken, da se rasporedi u Bahmut kako bi pomogli u suzbijanju pretnje ruskog okruženja. Uspelo je. Budanov, koji je tačno predvideo datum i vreme ruske invazije u punom obimu 24. februara, odbacuje mišljenja na Zapadu da će napor da se spase Bahmut propasti ili da nije vredan troška u ukrajinskim životima.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading