BUDIMPEŠTA JASNA U ratu u Ukrajini ne može biti pobednika
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Orban je za mađarski državni radio rekao da su zapadne ideje o pobedi ili porazu zapravo bile "lažna ratna dihotomija", preneo je MTI.

On je dodao da Rusija "udara u zid", jer NATO snabdeva Ukrajinu oružjem i novcem, i da samo od zapadnjaka i Amerikanaca zavisi koliko su spremni da potroše novca na rat. "Nemoguće je zamisliti da bi iko mogao da porazi zemlju sa takvom nuklearnom snagom koju ima Rusija, koja sigurno neće sedeti mirno i čekati da bude potučena. Neće prihvatiti vojni poraz", dodao je Orban.

On je, takođe, rekao da je interes Mađarske uspešna Ukrajina i da etnički Mađari koji žive u susednoj Ukrajini čine da Mađarska bude još više motivisana za mir. "Imamo čvrst interes da Ukrajina bude uspešna i da dobro funkcioniše, što takođe povećava vrednost Mađarske. Ukrajina u problemu, opustošena ratom, predstavlja rizik i gubitak života građana u stotinama hiljada takođe utiče na Mađarsku", dodao je on.

Orban je istakao i da je deo Ukrajine "nekada davno bio mađarska zemlja, koja trenutno pripada Ukrajini", kao i da Mađari tamo žive kao starosedeoci. "Patnja Ukrajine je takođe patnja etničkih Mađara koji žive tamo", poručio je Orban.

Premijer Mađarske je naglasio da su, kao rezultat svega, svi Mađari motivisani, više nego bilo koja nacija u Evropi, da se uspostavi mir i da Budimpešta traži načine da doprinese miru. "Mađarska neće odbaciti nijednu mirovnu misiju", poručio je Orban.

On, međutim, ističe i da predstoje teške nedelje kada je reč o ratnim dejstvima. "Ukrajinska očekivana kontraofanziva je poslednja velika šansa, nakon koje će situacija postati očigledna i biće jasno svima kakve su opcije preostale u ratu", dodao je on.

Orban je izjavio da u nekim zapadnim biznis krugovima postoje ljudi, "sa možda američkim finansijerom Džordžom Sorošem na čelu", koji su "uvek sanjali o tome da nekako uđu u Ukrajinu, što su uspešno i uradili", dodavši i da su želeli da dobiju i pristup ruskim prirodnim resursima.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading