ZA UKRAJINU NEPRIHVATLJIVO Upućena protestna nota Poljskoj i EU zbog ograničavanja uvoza žitarica
Foto: AP/AP/Tanjug

Takva ograničenja, bez obzira na opravdanje za njih, nisu u skladu sa Sporazumom o pridruživanju između Ukrajine i EU i principima i normi jedinstvenog tržišta EU, saopštilo je Ministarstvo, preneo je Rojters.

Postoji puni pravni osnov za hitan nastavak izvoza ukrajinske poljoprivredne robe u Poljsku, Rumuniju, Mađarsku, Slovačku i Bugarsku, kao i nastavak nesmetanog izvoza u druge zemlje članice EU, stoji dalje u saopštenju.

Poljska i Mađarska su, zbog protesta lokalnih poljoprivrednih proizvođača, krajem prošle nedelje saopštile da obustavljaju uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda koji ulaze na evropsko tržište bez carina.

Slovačka je u ponedeljak najavila obustavu uvoza žitarica i drugih pojedinačnih proizvoda iz Ukrajine, Bugarska je uvela privremenu zabranu uvoza prehrambenih ukrajinskih proizvoda, dok je dozvoljen tranzit robe.

Poljska i Mađarska, koje su prve pokrenule embargo, rekle su da ovim potezom žele da zaštite svoje poljoprivrednike, dok je Evropska unija njihov potez ocenila "neprihvatljivim".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading