VELIKO UPOZORENJE BIVŠEG SLOVAČKOG PREMIJERA Ako Ukrajina uđe u NATO, počeće treći svetski
Foto: Alo ilustracija

"Ne želim da isporučujem ubojito oružje Ukrajini samo zarad dobrog imidža među zapadnim zemljama. Imamo pravo na svoje mišljenje", ocenio je Fico.

Diskusija o pristupanju Ukrajine u NATO je, prema njegovim rečima, "ogromna glupost" koja će sukob učiniti globalnim. "Prijem Ukrajine u NATO značiće početak trećeg svetskog rata, tako da s tim u vezi, imamo ozbiljne probleme", dodao je on.

Osim toga, bivši premijer Slovačke poziva sukobljene strane da pokrenu mirovne pregovore kako bi se ukrajinski sukob što pre okončao.

Prema informacijama američke agencije, Ficova partija je favorit u anketama pred izbore, a pretpostavlja se da će je stanovnici podržati, s obzirom da u društvu postoji odsustvo jedinstvo po pitanjima situacije u Ukrajini i slanja oružja kao i rasta cena.

"Blumberg" naglašava da će Ficov pristup, ukoliko bude izabran, dovesti do značajne promene politike Slovačke po pitanju podrške Ukrajini i postaće izazov za zapadne saveznike te zemlje.

Tokom pregovora 9. februara na marginama samita EU u Briselu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je od aktuelnog slovačkog premijera zatražio da Kijevu isporuči slovačke lovce MiG-29. Slovačka je u aprilu ispunila želje Zelenskom i poslala svoje lovce u Ukrajinu.

Borbeni avioni MiG-29 poslati su Ukrajini uz grubo kršenje ustava zemlje, siguran je Fico. Prema njegovim rečima, Slovačka, iako nije planirala da nabavi američke helikoptere, sada će morati da doplati za ono što joj nije potrebno.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading