(UŽIVO) RAZGOVARALI SI I ZELENSKI, U Rusiju stigli novi dronovi kamikaze iz Irana (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA/VLADIMIR GERDO / SPUTNIK / KREMLIN POOL/EDUARDO MUNOZ /FRIEDEMANN VOGEL

Bitka za Bahmut vodi se nesmanjenom žestinom. Oružane snage Rusije počele su da koriste najnovije tenkove T-14 "armata" za gađanje ukrajinskih položaja.

Ruske trupe su posle 10 sati borbe upale na jedan od najvažnijih položaja kod Donjecka.

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopštila je da su dve žene poginule, a da je deset osoba povređeno u raketnom napadu ruskih snaga na Kupjansk na istoku zemlje. 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je da je EK obezbedila isplatu još jedne tranše makrofinansijske pomoći Kijevu u iznosu od 1,5 milijardi evra.

Savetnik predsednika Ukrajine Mihajlo Podoljak izjavio je da predlog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guteresa o produženju i poboljšanju sporazuma može da uspe samo ako međunarodna zajednica izvrši pritisak na Rusiju.

Sa druge strane, Mađarska, Poljska, Slovačka i Bugarska žele da se zabrana na uvoz ukrajinskih žitarica produži do kraja godine. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

"UNUTAR RUSIJE SE DEŠAVA IZDAJA" Šef Vagnera upozorio da Kijev u Bahmut šalje dobro pripremljene jedinice za kontraofanzivu

21:31- Grad je mesecima žarište najvećih borbi od početka rata.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

Viktor Horenko:Situacija u Bahmutu je složena

20:42- Komadant ukrajinskih snaga za specijalne operacije Viktor Horenko rekao je da je situaciju u Bahmutu složena, nakon što je posetio trupe na terenu, saopštila je danas Vojna komanda Snaga za specijalne operacije

Pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine samo 7% Bahmuta: približna mapa kontrole

19:55

 

 

Ukrajina će na vreme dobiti oružje

19:07- Ukrajinska vojska će dobiti oružje koje joj je potrebno na vreme za predstojeću kontraofanzivu protiv ruskih snaga, rekao je danas general vojske SAD zadužen za evropske operacije Kristofer Kavoli.

On je kao primer za tu tvrdnju naveo da je više od 98 odsto borbenih vozila obećanih Kijevu već isporučeno

MO Britanije: Ne srađujemo sa jedinicima Azov

18:27- Britansko Ministarstvo odbrane negira da je britansko vojno osoblje stacionirano u Ukrajini pružalo bilo kakvu podršku ukrajinskoj nacionalističkoj jedinici „Azov“ (proglašena kao teroristička organizacija i zabranjena u Ruskoj Federaciji) od početka sukoba u Ukrajini, proizilazi iz pisane izjave zamenika šefa britanskog ministarstva odbrane Džejmsa Hipija.

SLOVENIJA ISPORUČILA UKRAJINI BORBENA VOZILA Operacija obavljena u najvećoj tajnosti

18:02

 

 

 

NATO tenkovi preko Rumunije stigli u Ukrajinu

17:18- Zemlje NATO-a preko Rumunije isporučile su Odeskoj oblasti šest tenkova Leopard i 24 tenka T-72 za kompletiranje tenkovskog bataljona brigade ukrajinskih snaga, službenik ruskih bezbednostnih struktura, pozivajući se na izvore u Oružanim snagama Ukrajine.

RUSKI DIPLOMATA Sukob u Ukrajini tiče se budućnosti međunarodnih odnosa

16:30- Sukob u Ukrajini ima više veze sa budućnošću međunarodnih odnosa nego sa samom Ukrajinom, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN u Ženevi Genadij Gatilov.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

Turska uvodi novu carinu na uvoz pšenice, ječma i kukuruza

16:19- Turska od 1. maja uvodi 130-procentnu carinu na uvoz pšenice, ječma i kukuruza.

Najveći izvoznik žita u Tursku je Ukrajina.

Eksperti smatraju da turske vlasti na taj način žele da zaštite svoje poljoprivrednike u vreme žetve jer se očekuju dobri prinosi.

Zelenski imenovao novog ambasadora u Kini nakon razgovora sa Si Đinpingom

15:45- Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski imenovao je danas bivšeg ministra strateške industrije Pavla Rjabikina za ambasadora Ukrajine u Kini.

''Imenovati Pavla Rjabkina za vanrednog i opunomoćnog ambasadora Ukrajine u Narodnoj Republici Kini'', navodi se u dokumentu u koji je Ukrinform imao uvid.

Do ove odluke došlo je nakon današnjeg telefonskog razgovora između Zelenskog i kineskog predsednika Si Đinpinga.

Postoje informacije o zauzimanju najvažnije raskrsnice Jubilejne i Čajkovskog na zapadu grada

14:03

 

 

Si i Zelenski razgovarali

13:40 - Predsednik Kine Si Đinping razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, javljaju kineski mediji.

Snimak privođenja Rusa koji je pripremao teroristički napad u Simferopolju

13:17

 

Izjava komandanta PMC "Vagner" 

12:42  - Nedavno je neprijatelj pokušao da povrati izgubljene položaje u istočnom delu.

 

 

 "PLAĆAMO VELIKU CENU" Ukrajinski general rešio da progovori: Trebalo je da napustimo Bahmut!

12:10 - Ukrajinske snage trpe teške gubitke u bici za Bahmut, zato što generalštab nije pripremio grad za odbranu, tvrdi bivši zamenik komandanta ukrajinskih snaga za specijalne operacije, general Sergej Krivonos.

Ceo tekst pročitajte OVDE

U Rusiju stigao novi kamikaze dron iz Irana

11:21 - Araš-2 ima domet do 2000 km i opremljen je bojevom glavom do 200 kilograma.

 

 

 

Teška situacija u Artemivsku

10:51

 

Ekskluzivni snimak iz Readovke

10:12 - Prema rečima ruskih vojnika, nijedan vojnik OSU se nije vratio živ iz ove šume.

 

 

FBI prikuplja dokaze o ruskim ratnim zločinama u Ukrajini

09:30 - Ukrajina sa Federalnim istražnim biroom, kao i američkim kompanijama prikuplja dokaze o ratnim zločinima koje su počinili Rusi, izjavili su visoki američki zvaničnici.

FBI ima iskustva u u radu u prikupljanju i analizi takvih podataka, rekao je specijalni agent FBI, Aleks Kobzanets na konferenciji u San Francisku.

Posao uključuje ispitivanje informacija iz mobilnog telefona, forenzičke analize uzoraka DNK, kao i analizu delova tela prikupljenih sa bojnih polja, rekao je specijalni agent FBI.

 

Kuleba: Kijev spreman za mirovni plan

09:11 - Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je za TV Si-En-En da je Kijev spreman da razmotri bilo kakav mirovni plan koji neće voditi ka zamrzavanju sukoba i teritorijalnim ustupcima Rusiji.

Ukoliko je brazilski predsednik Luis Inasio Lula da Silva spreman da u svojoj zemlji primi koaliciju zemalja koje teže miru na osnovu ova dva principa Kijev je spreman da to razmotri.

Da Silva je ranije rekao da su SAD i Evropa dužne da počnu da govore o rešavanju sukoba u Ukrajini a ne da utiču na eskalaciju sukoba. 

Vazdušno-desantne snage podržavaju ofanzivu Vagnerovih jurišnih odreda kod Bahmuta

08:55

 

 

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

08:09 - Ruske trupe nastavljaju da napadaju Bahmut i okolinu, kao i duž linije fronta Avdijevka-Donjeck

 

 

Ukrajinske trupe granatirale Jasinovatu i Donjeck

07:26 - Ukrajinske trupe granatirale su Jasinovatu i Donjeck, ispalile 11 granata "NATO" kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

- Zabeležena je vatra iz VFU (oružane formacije Ukrajine ) u pravcu... 2.20 – naselje Tonenkoje – naselje Jasinovataja: ispaljeno je 5 granata kalibra 155 mm - saopštilo je predstavništvo u telegram kanalu. Pored toga, Kujbiševski okrug u Donjecku je u 05.10 ispaljen sa šest granata, dodaje kancelarija.

Hersonski pravac: Pojačana dejstva, priprema za bočni udar VSU

06:58 - Situacija u Hersonskoj oblasti duž reke Dnjepar je eskalirala. Oružane snage Ukrajine poslednjih nedelja pokušavaju da se učvrste na levoj obali, šaljući izviđačke grupe i sondirajući odbranu Oružanih snaga RF na ovom području.

Nekoliko dana glavni događaji su se odvijali na ostrvu Boljšoj Potemkin - na jugu, kod Kindijke - na istoku, i kod Veletenskog na zapadu administrativnog centra. Okruzi su već neko vreme delimično u „sivoj zoni”.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading