POČELA UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA! Isključena sva komunikacija, izviđači prešli Dnjepar, Kijev sprovodi neočekivani ratni plan!
Foto: Printscreen/Printscreen

Umesto masovnih kretanja sa velikim brojem tehnije, Ukrajina za sada sprovodi operacije opipavanja. Manje grupe izviđača i diverzanata poslate su širom fronta po dubini ruskih položaja.

Za sada nema većeg grupisanja kako bi se smanjila šteta i broj šrtava od ruskih artiljerijskih i avio udara.

BBC Ukrajina navodi da su njeni vojni izvori izvestili o „određenom kretanju preko Dnjepra“ u blizini grada Hersona, centru istoimene oblasti koja je delimično pod ruskom kontrolom.

U nedeljnom izveštaju, Institut za proučavanje rata (ISW) navodi da „geolocirani snimci objavljeni 23. aprila pokazuju da ukrajinske snage deluju u oblastima severozapadno od Oleški na istočnoj obali Dnjepra“. ISW dodaje da nema dovoljno informacija da se analiziraju razmere ukrajinskog napredovanja – ili dalje namere ukrajinske vojske.

 

 

U ponedeljak je ruski vojni bloger VarGonzo izvestio da ukrajinske trupe „pokušavaju da zauzmu uporište na ostrvu Boljšoj Potemkin“, koje se nalazi između novog i starog kanala Dnjepra.

Natalija Humenjuk, portparol ukrajinske Južne komande, nije ni potvrdila ni demantovala izveštaje da su ukrajinske snage obezbedile mostobran na istočnoj obali. Ona je ukrajinskim TV kanalima rekla da se „teški radovi nastavljaju“.

„Vojna operacija zahteva informativnu tišinu dok ne bude dovoljno bezbedna za našu vojsku“, naglasila je portparolka.

Vladimir Saldo, šef Hersonske oblasti kog je postavila Rusija, rekao je u nedelju da „nije bilo mostobrana na levoj (istočnoj) obali u blizini Oleški ili bilo kog drugog mesta“ na toj strani reke.

Rusija je demantovala ove navode, ali ako su izveštaji da je Ukrajina obezbedila mostobran na istočnoj obali tačni, to bi moglo da bude značajna pomoć Kijevu u pokušaju da vrati ruske trupe nazad. Ukrajinsko napredovanje u toj oblasti moglo bi, u budućnosti, čak da preseče kopneni koridor do ukrajinskog poluostrva Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine, navodi BBC. 

Međutim, vojni stručnjaci kažu da bi bilo kakvo kretanje ukrajinskih trupa u području mostobrana – koje je ispresecano poplavnim ravnicama, kanalima za navodnjavanje i drugim vodenim preprekama – bilo težak zadatak. A ukrajinsko napredovanje bi moglo da zakomplikuje značajna prednost koju Rusija ima u vazduhu.

Pratite vesti sa fronta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading