(UŽIVO) NEMAČKA UKRAJINI ISPORUČILA PVO SISTEM PATRIOT, Britanci ubeđeni da će rat trajati i sledeće godine (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Bahmut je i dalje epicentar borbi. Ukrajinski zvaničnici tvrde da je situacija u gradu pod kontrolom, dok ruski kažu da su njihove snage preuzele kontrolu nad skoro 90 odsto delova Bahmuta.

Volodimir Zelenski, posetio je ukrajinske snage u gradu Avdijivka u Donjeckoj oblasti, a Vladimir Putin po prvi put Lugansku i Hersonsku oblast. 

Američki novinar Evan Gerškovič, uhapšen u Rusiji zbog optužbi za špijunažu, ostaće u pritvoru do kraja maja, odlučio je moskovski sud.

Ruska Državna duma, usvojila je nacrt zakona kojim je predviđena kazna doživotnog zatvora za izdaju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Misteriozni objekat iznad Kijeva

22.55 - Večeras je na nebu iznad Kijeva primećen objekt, objavila je regionalna vojna uprava. Na Telegramu su naveli kako su ukrajinske snage protivvazdušne obrane spremne. Pozvali su stanovnike da ostanu u skloništima. Upozorenje na vazdušni napad trenutno je na snazi u celoj Kijevskoj oblasti, uključujući glavni grad Ukrajine.


Ukrajinski zastupnik Oleksij Gončarenko je na Tviteru potvrdio da je iznad tog područja viđen "jak bljesak svetlosti", ali se "nije čula eksplozija".

Finska želi NATO bazu

22.20 - Vlasti finskog grada Kauhava predložili su da se u gradu otvori baza NATO-a.

Predlog je podržan jednoglasno, objavio je Yle.

Lokalne vlasti su to obrazložile činjenicom da je do 2015. godine u Kauhavi funkcionisao jedini vojni aerodrom u zemlji. Takođe, grad ima dobar položaj u odnosu na Baltičko more i zemlje na severu.

Ukrajina već počela sa kontraofanzivom

21.59 - Ukrajinska vojska sprovodi aktivnu ofanzivnu operaciju u Avdejevki i Bahmutu, kao i u oblastima Mariinka i Liman, a sve to zajedno može se smatrati delom kontraofanzive, izjavila je danas zamenica ukrajinskog ministra odbrane Ana Malar.

Stiže paket pomoći

21.10 - Sjedinjene Američke Države poslaće Ukrajini novi, 36. paket vojne pomoći, saopštila je danas portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

"Paket će uključivati više municije za raketne sisteme HIMARS, kao i dodatne artiljerijske projektile", rekla je portparolka Bele kuće i dodala da je reč o 36. paketu pomoći od početka rata u februaru 2022. godine, prenosi Rojters.

Putin izdao naređenje

20.36 - Ruski predsednik Vladimir Putin svestan je da je isporuka robe aneksiranim ukrajinskim regionima bila problematična prošle godine, pa je naredio vladi da reši probleme, piše Rojters. Ruski lider je u ponedeljak posetio teritorije pod ruskom kontrolom u Luganskoj i Hersonskoj oblasti.

Ukrajina planira ulazak u NATO?

19.19 - Zemlje NATO-a će moći da razmišljaju o prijemu Ukrajine u Alijansu tek kada se završe borbena dejstva, izjavio je češki predsednik Petr Pavel posle razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Rusi napreduju u Bahmutu

17:00 - Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar kaže da su ruski gubici u Bahmutu nekoliko puta veći od ukrajinskih, ali priznaje da su moskovske trupe napredovale u nekim delovima grada.

"OSTAJEMO SOLIDARNI", ALI I Bugarska zabranila uvoz ukrajinskog žita

16:41- Bugarska uvodi privremenu zabranu uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine, izuzev tranzitne robe“, saopštio je premijer u tehničkom mandatu Galab Donev na početku današnje sednice vlade.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Žestoke borbe u području Avdejevke

16:14- U pravcu Avdejevke vode se žestoke borbe, izjavio je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin.

- Sa obe strane dejstvuje artiljerija. I protivnik ozbiljno 'grize', pa mi sada intenziviramo napad - rekao je Gagin za televiziju „Rusija 24“.

Kako je dodao, u Avdejevki će se primenjivati isti scenario opkoljavanja kao u Soledaru i Artjomovsku.

 

PRVA 24 SATA SU KLJUČNA ZA UKRAJINU Da li će uspeti da razbije ruske "zmajeve zube"?

15:01- Prva 24 sata ukrajinske protivofanzive mogla bi da budu najduži dan za ukrajinske oružane snage.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Sukob u Ukrajini će se nastaviti i sledeće godine

 

14:46 - Sukob u Ukrajini će se nastaviti, najverovatnije, i sledeće godine, izjavio je britanski ministar odbrane Ben Voles.

- Optimistično sam raspoložen i verujem da će Ukrajina sačuvati jaku poziciju. Takođe mislim da moramo biti realistični, neće biti nijednog magičnog trenutka kada Rusija padne - rekao je Volas, a prenosi „Njujork tajms“.

Volas je rekao da veruje u planiranu kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine, ali je dodao da će se sukob nastaviti i tokom sledeće godine.

 

Ruski odredi kontrolišu oko 90 odsto Artjomovska

 

14:21 - Pitanje zauzimanja grada biće rešeno u najskorije vreme, izjavio je savetnik vršioca dužnosti DNR Jan Gagin.

 

 

Šojgu proverio borbenu gotovost nuklearnih snaga 


 
13:47 - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je proverio borbeno dežurstvo jednog od pukova Vladimirskog raketnog udruženja u Кaluškoj oblasti

 

 

 

Nastavljene inspekcije brodova sa žitom u Bosforskom moreuzu

13:10 - Inspekcije brodova koji prevoze žitarice iz ukrajinskih luka su nastavljene u Bosforskom moreuzu posle dvodnevnih razgovora između Kijeva i Moskve, saopštio je portparol Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu Ismini Pala, koji kaže da su inspekcijski timovi već na poslu.

I ukrajinski zamenik premijera Oleksandar Kubrakov istakao je da su nastavljeni pregledi brodova na osnovu sporazuma o bezbednom izvozu žita iz ukrajinskih crnomorskih luka uz posredovanje UN.

Fascinantni snimci rada Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u pravcu Avdejevke

12:55

 

Marinci oborili jurišni avion Su-25 iznad Ugledara

 

12:18 - Napadnu letelicu je uništio nišandžija PVO 155. brigade pozivnim znakom „Predator“ koristeći MANPADS „Igla“

 

 

Кomisija Ministarstva kulture Ukrajine zapečatila jednu od zgrada Кijevo-Pečerske lavre

11:57 - Ovo je objavljeno na lokalnim društvenim medijima. Advokati Lavre pokušavaju da objasne da su ove radnje nezakonite.

 

 

Zapad ne može brzo da nadomesti Kijevu nedostatak PVO municije

11:17 - Zapad neće uspeti lako i brzo da nadomesti Kijevu nedostatak municije za sisteme protivvazduhoplovne odbrane ruskog modela, izjavio je britanski general Ričard Berons, koji predvodio komandu združenih snaga od 2013. do 2016. godine.

- Ako se ispostavi da je tačno da PVO Ukrajine, koja se u velikoj meri oslanja na tehniku i municiju ruskog modela, ima problem s nedostatkom municije, Zapad neće moći lako i brzo da zameni taj tip materijala - izjavio je Berons u intervjuu za „Fajnenšel tajms“.

Jedan od najsavremenijih PVO sistema braniće nebo Ukrajine

10:31 - Nemačka je isporučila Ukrajini odbrambeni sistem Patriot objavljeno je na sajtu nemačke vlade u okviru kataloga Berlina o isporuci oružja Kijevu. Može se koristiti za borbu protiv neprijateljskih aviona, balističkih projektila i krstarećih projektila, prenose nemački mediji.

Ceo tekst pročitajte OVDE

U Odeskoj oblasti, pogođen aerodrom Školni

10:16

 

Vagnerova zastava na zgradi u oslobođenom delu Bahmuta

09:43

 

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

09:16 - Ruske trupe nastavljaju napredovanje u Bahmutu i ​​udaraju duž linije Avdijevka-Donjeck.

 

 

Velika Britanija donirala Ukrajini 14 tenkova Challenger 2

 

08:50 - Velika Britanija donirala Ukrajini 14 tenkova Challenger 2, saopštila je pres služba britanskih oružanih snaga. Oni su već u Ukrajini.

 

 

 

SAD zapretile Rusima zbog "svoje" nuklearke - Zaporožje

08:10 - Ministarstvo pravde SAD pozvalo je Rusiju da „ne dira“ „američku“ nuklearnu tehnologiju u nuklearnoj elektrani Zaporožje, prenosi Si-En-En.

Kanal je primio pismo od 17. marta 2023. od šefa odeljenja za politiku neširenja američkog Ministarstva energetike Andrea Ferkilea upućeno generalnom direktoru državne korporacije Rosatom Alekseju Lihačovu. U njemu se navodi da nuklearka u Energodaru „sadrži nuklearne tehničke podatke američkog porekla, čiji izvoz kontroliše vlada Sjedinjenih Država“.

SAD su prema kanalu, pozvale Rusiju „da ne dira“ ove „nuklearne tehnologije“. Ne precizira, međutim, o čemu se tačno radi.

Još jedan uništeni američki HMMWV Oružanih snaga Ukrajine kod Bahmuta

07:53

 

VAGNER KONTROLIŠE 90 ODSTO BAHMUTA Nestalo više od 7.000 ukrajinskih vojnika!

O7:22 - Više od 7.000 ukrajinskih vojnika trenutno se vodi kao nestalo, rekao je ukrajinski zvaničnik Oleh Kotenko, komesar za nestala lica.

Ceo tekst pročitajte OVDE

OSU je napao Donjeck u 06:45

06:51 - Petrovski i Кirovski okrug su bili pod vatrom.

Ukupno je iz MLRS-a ispaljeno 10 raketa sa strane naselja Maksimiljanovka (pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine). Raketa je uletela u jednu višespratnicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading