(UŽIVO) RUSI POJAČALI NAPADE NA BAHMUT, Putin posetio štab armijske grupe "Dnjepar" u Hersonskoj oblasti (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY SHESTAK/GEORGE IVANCHENKO/ALESSANDRO GUERRA

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja rekao je da su ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i većina članova ruske delegacije dobili američke vize uoči posete Lavrova Njujorku zbog učešća na sastancima Saveta bezbednosti UN.

Ukrajinski dronovi su noću napali trafostanice 330 kV u selima Bližnjaja Igumenka i Dragunskoe u Belgorodskoj oblasti: izbio je požar na objektima.

Na Kupjanskom sektoru fronta situacija se nije bitno promenila, međusobna izviđanja i artiljerijski dueli se nastavljaju duž linije dodira.

Na sektoru Ugljedar ukrajinske jedinice su pokušale kontraofanzivu, ruske trupe uočile su napredovanje VSU i rasterale ga intenzivnom artiljerijskom i avijacijskom vatrom.

Ambasadorka SAD u Rusiji Lin Trejsi rekla je da je prvi put posetila novinara Vol strit džornala Evana Gerškoviča kojeg su ruske vlasti optužile za špijunažu. Istakla je da se "dobro drži".

Ukrajinsko ministarstvo za obnovu saopštilo je da je Crnomorska inicijativa u opasnosti da bude okončana nakon što je, kako tvrdi, Rusija ponovo blokirala inspekcije brodova u turskim vodama, što je predviđeno sporazumom.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

 

Kina pruža smrtonosnu pomoć Rusiji?

21.21 - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da za sada nema dokaza da Kina pruža smrtonosnu vojnu pomoć Rusiji. "Veoma pažljivo posmatramo i do sada nismo videli nikakve dokaze da Kina pruža smrtonosnu vojnu pomoć Rusiji. Naša poruka (Kini) je veoma jasna: bila bi velika greška podržavati ilegalni rat predsednika (Vladimira) Putina. “, rekao je on u intervjuu za CNN.

Pada Bahmut?

20.37 - Ruske snage su preuzele kontrolu nad skoro 90 odsto delova grada Bahmuta u Ukrajini, uzjavio je danas Jan Gagin, savetnik lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR). '

'Privatna paravojna organizacija Vagner kontroliše oko 90 odsto delova Bahmuta i njeno napredovanje je neizbežno", rekao je Gagin, prenosi TASS.

Stigli PVO sistemi

19.19 - PVO sistem Patriot je već isporučen Ukrajini. Ova informacija je objavljena na sajtu nemačke savezne vlade.

Rusi ipak nisu rasporedili oružje?

17.58 - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman još uvek nisu primetili da je Rusija rasporedila taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, uprkos tvrdnjama Moskve da to nameravaju da učine. Stoltenberg je naglasio da NATO nije video "nikakve promene u nuklearnom stavu Rusije“.

BAHMUT SVE TVRĐI ORAH ZA RUSE Žele da ga osvoje po svaku cenu, pojačavaju udare

16:38- Komandant Kopnene vojske Ukrajine, general-pukovnik Aleksandar Sirski, izjavio je danas da se borbe za Bahmut nastavljaju i da je situacija trenutno pod kontrolom.

Ceo tekst pročitajte OVDE

"VEROVATNO ĆE UMRETI OD RUKU UKRAJINACA" Skot Riter predviđa strašnu sudbinu Zelenskom!

15:46- Bivši obaveštajac američkog marinskog korpusa Skot Riter predvideo je tužnu sudbinu ukrajinskom predsedniku.

Prema ekspertu, u bliskoj budućnosti sunarodnici nezadovoljni situacijom u zemlji lišiće Vladimira Zelenskog ne samo funkcije, već i života.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Zelenski posetio ukrajinske trupe u Avdijevki na istoku zemlje

15:12- Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posetio je danas ukrajinske trupe u Avdijevki, na istoku Ukrajine, saopštio je njegov kabinet.

Zelenski je čuo izveštaje vojnih komandanata o situaciji na bojnom polju i uručio nagrade vojnicima.

Zamrznuta ruska imovina će biti vraćena kada Moskva plati reparacije

14:46 - Predstavnici zemalja G7 su na sastanku u Japanu izneli uslove za vraćenje zamrznute ruske imovine, a to su kraj rata u Ukrajini i isplata ratne štete od strane Moskve.

"Bilo kakvo rešenje sukoba u Ukrajini mora da garantuje da će Rusija platiti štetu koju je načinila", piše u saopštenju ministara spoljnih poslova zemalja G7.

Ministri G7 su takođe najavili da će pojačati ekonomske sankcije Rusiji i kazniti "treće strane" koje pokušaju da "izbegnu i podriju" kaznene mere.  

Novinar The Wall Street Journal  Evan Gerškovič ostaje u pritvoru

14:22 - Danas je održan redovni sastanak o slučaju Gerškovića uhapšenog pod sumnjom za špijunažu. Novinar nije priznao krivicu.

 

 

Ruske nuklearne podmornice isplovile!

13:43 - Kretanje podmornica je maskirano dimnim zavesama, a bezbednost su osiguravale protivdiverzione jedinice.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Ukrajinski dron oboren u Donjecku

13:22 - Udarna bespilotna letelica je pogođena iznad školskog terena.

 

 

Više od 2.000 ljudi vraćeno iz zarobljeništva od početka rata

12:56 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je da se, od početka rata u Ukrajini, više od 2.000 ukrajinskih službenika vratilo iz zarobljeništva.

"Od 24. februara, Ukrajina je vratila 2.235 ukrajinskih muškaraca i žena iz ruskog zarobljeništva. Pamtimo sve ljude, i sve ćemo ih vratiti", naveo je Zelenski.

„Oni beže – mi ih sustižemo!“



12:19 - Snimak vatre boraca Vagnerovog PMC-a koji učestvuju u operaciji oslobađanja železničke stanice u Bahmutu

 

 

Uništenje ukrajinskog radarskog visinomera „Pouzdanost“ u zoni SVO

11:50 - Uništenje ukrajinskog radarskog visinomera centimetarskog opsega PRV-16 „Pouzdanost“ (1RL132) u zoni SVO

 

 

Oružane snage Ukrajine digle  u vazduh Dom kulture u Artemovsku tokom povlačenja

11:23 

 

Ruske snage izvele grupni napad na ukrajinske trupe kod Severska

10:23 - Ruska vojska izvela je grupni napad na ukrajinske snage u oblasti Severska, saopštio je za Sputnjik načelnik pres-centra vojne grupacije „Jug“ Ivan Bigma.

„U oblasti naselja Seversk artiljerijske jedinice višecevnih raketnih sistema 'Uragan' i 'Grad' 2. korpusa Južnog vojnog okruga izvele su grupni napad na ljudstvo i vojnu tehniku 54. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je oficir.

 

Ukrajinski vojnici dobijaju plate iz američkog budžeta

09:55 - Ukrajinska vojska potpuno zavisi od isporuka oružja i finansijske podrške Zapada, bez njih će pretrpeti poraz, izjavio je bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov.

"Ukrajinska armija stoprocentno zavisi od isporuka evropskog i američkog naoružanja. Ukrajina nema svoju proizvodnju municije, patrona, streljačkog oružja, a da ne govorimo o ozbiljnijim vidovima naoružanja, poput tenkova. Uzgred, ukrajinski vojnici takođe dobijaju plate iz američkog budžeta. Takva armija može da zavisi samo od inostranih isporuka. Ako budu prekinuti logistika i putevi snabdevanja, ukrajinska armija će pretrpeti nesumnjivi poraz", napisao je Azarov na Fejsbuku.

Vazdušna opasnost

09:19 - Vazdušna opasnost objavljena je u Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj i Poltavskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

G7: Razmeštanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji neprihvatljivo

08:56 - Šefovi diplomatije zemalja G7 saopštili su da je „pretnja“ Rusije da će razmestiti nuklearno oružje u Belorusiji neprihvatljiva.

„Neodgovorna nuklearna politika Rusije i njena pretnja da će razmestiti nuklearno oružje u Belorusiji su neprihvatljivi. Svaka upotreba hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja imaće ozbiljne posledice“, navedeno je u saopštenju.

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

08:26 - Ruske snage su dodatno ojačale u Bahmutu i ​​nastavile sa kopnenim napadima na liniju Avdijevka-Donjeck.

 

 

Putin posetio štab armijske grupe "Dnjepar" u Hersonskoj oblasti

07:20 - Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je štab armijske grupe "Dnjepar" u Hersonskoj oblasti, na jugu Ukrajine, saopštila je pres-služba Kremlja.

Naveo je da mu je važno da čuje njihovo mišljenje o situaciji i da razmene informacije i zatražio da najpre čuje izveštaj o situaciji na pravcu Hersona, a zatim Zaporožja. U saopštenju se ne navodi kada je Putin posetio štab u Hersonskoj oblasti. Hersonska oblast se nalazi na jugu Ukrajine, a Rusija je u septembru prošle godine proglasila pripajanje te oblasti. Administrativno sedište te oblasti, grad Herson, pod kontrolom je ukrajinskih snaga.

 

 

Rusi pojačali napade na Bahmut

07:05 - Ruske snage pojačale su napade na ugroženi grad Bahmut, izjavila je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.

Malijar je rekla da je povećan intenzitet upotrebe teške artiljerije i vazdušnih udara oko Bahmuta, koji se nalazi u Donjeckoj oblasti i poprište je najkrvavijih bitaka rata.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading