RUSKE SLUŽBE SABOTIRALE MIGOVE? Cela eskadrila bila spremna za ukrajinski front, a onda se desilo nešto čudno!
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Ruski tehničari su možda namerno sabotirali slovačke avione MiG-29, a koji su potom poslati Ukrajini, rekao je ministar odbrane te zemlje Jaroslav Nađ.

Slovački "migovi" su bili deo naoružanja iz sovjetskog vremena koje je Bratislava zadržala nakon otcepljenja 1993. godine. Avioni su nedavno poslati Ukrajini u okviru zapadnog naoružavanja kijevskog režima, a slovačka vojska ih nije koristila od avgusta 2022. godine, piše "Euraktiv".

Avioni su bili u letnom stanju, "ali to ne znači da su bili sposobni za borbu", odgovorio je Nađ na kritike koje je opozicija uputila slovačkoj vladi zbog prepuštanja "vrednih" letelica Kijevu.

Nađ je dodao da je ukrajinsko vojno osoblje došlo sa rezervnim delovima i ispitalo avione, dodavši da su na njima primećeni defekti.

"Bilo je delova u motorima koje su održavali samo slovački tehničari, ali i delova koje su održavali samo ruski. Defekti su se pojavili samo u delovima koje su održavali Rusi", naveo je Nađ, tvrdeći da su ruski tehničari, koji su do prošle godine boravili u slovačkoj vazduhoplovnoj bazi Silač.

Međutim, "Euraktiv" prenosi da je i policija ispitala avione i da se namerna sabotaža nije mogla izvući kao zaključak iz nalaza.

Uprkos tome, Nađ ističe da je slovačko Ministarstvo odbrane "izgubilo poverenje u ruske tehničare u Silaču zato što su se greške pojavljivale samo na delovima kojima su oni imali isključiv pristup."

Ruska ambasada u Slovačkoj saopštila je da je isporuka slovačkih borbenih aviona Ukrajini dovela do "nepredvidive i opasne eskalacije sukoba, za koju će biti odgovorni inicijatori donetih odluka".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading