ZVONI ZA UZBUNU U KIJEVSKO-PEČERSKOJ LAVRI Vernici sprečili državnu komisiju da uđe u svetinju (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

Prethodno se bogosluženje odvijalo kao i obično, hram je pun naroda, kapije su otvorene za prolaz hodočasnika i automobila, saopštilo je informativno-obrazovno odeljenje kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).

Liturgiju je služio mitropolit Onufrije, a pripadnici policije su na rampama ispred manastira. Takođe se navodi da su za parohijane otvorene i pećine.

Ranije jutros, pred lavru su stigli članovi komisije nacionalnog kompleksa, ali ih vernici ne puštaju da uđu, prenosi „Strana.ua“.

 

 

"Vernici ih blokiraju, oni su okružili članove komisije i ne dozvoljavaju im da uđu u objekte koje žele da provere", navodi se u članku uz napomeni da se policija za sada nije mešala.

Advokat manastira, protojerej Nikita Čekman, u međuvremenu je saopštio da je Privredni sud Kijeva uzeo na razmatranje tužbu služitelja Kijevsko-pečerske lavre kanonske UPC.

U tužbi je ukazano na potrebu da se Nacionalnom istorijskom spomeniku za vreme suđenja zabrani preduzimanje bilo kakvih radnji koje imaju za cilj ometanje delovanja verske zajednice.

U četvrtak je počela sa radom komisija za prijem i predaju imovine objekata koje koristi lavra.

 

 

Podsetimo, Nacionalni istorijski spomenik "Kijevsko-pečerska lavra" naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Sinod UPC objavio je 23. marta poziv najvišim arhijerejima, sveštenstvu i parohijanima crkve sa pozivom da zaštite njeno pravo da se nalazi u Kijevsko-pečerskoj lavri.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading