KOLIKO KOŠTA RAT U UKRAJINI? Marčenko otkrio stravične cifre!
Foto: Shutterstock/Vlasov Yevhenii

Ministar, koji se u sredu sastao sa predstavnicima Evropske poslovne asocijacije (EBA) zemlje, je otkrio i da ukrajinski budžet ima prihod od oko 2,2 milijarde dolara mesečno.

 - Ključni zadatak je da se stvore uslovi za finansiranje vojske - rekao je Marčenko, a prenela EBA.

On je istakao da je važno da se ove godine naplate predviđeni porezi, dodajući da nisu planirane veće poreske promene.

 

 

Prošle nedelje je ukrajinski parlament, Vrhovna rada, usvojio zakon o povećanju budžetskih izdataka za odbranu za više od 14,6 milijardi dolara.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal ranije je precizirao da je Kabinet ministara predložio izdvajanje dodatnih sredstava za plaćanja vojsci, kao i za kupovinu vojne i specijalne opreme. Prema njegovim rečima, novac će biti dodeljen kroz podršku zapadnih partnera.

Odobravajući nacrt budžeta za 2023. prošlog novembra, parlament je izdvojio više od 31 milijardu dolara za oružane snage i nacionalnu bezbednost, što je 43 odsto ukupne potrošnje, ili 18,2 odsto BDP-a zemlje.

Očekuje se da će budžetski deficit Ukrajine ove godine biti rekordnih 38 milijardi dolara. Vlada planira da pokrije deficit uz pomoć zapadne pomoći.

Prošlog meseca, SAD su najavile dodatnu pomoć Kijevu od 12 milijardi dolara, uključujući paket oružja od dve milijarde dolara i još 10 milijardi dolara za podršku troškova energije i budžeta ukrajinske vlade.

Prema rečima američke ministarke finansija Dženet Jelen, Vašington je od prošle godine obezbedio skoro 50 milijardi dolara podrške, od čega je najveći deo otišao na oružje.

U međuvremenu, Evropska unija je u februaru odobrila dodatnih 545 miliona evra (590 miliona dolara) vojne pomoći Ukrajini, čime je ukupna podrška kijevskim snagama dostigla 3,6 milijardi evra (3,8 milijardi dolara).

Od početka sukoba, EU i njene države članice su, kako se procenjuje, obezbedile 50 milijardi evra (54 milijarde dolara) kao direktnu podršku Ukrajini.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading