POSLEDNJE POGLAVLJE Rusi i Ukrajinci iscrpljeni, Amerikanci vrebaju kao lešinari!
Tanjug/Ap

Napredak je bio ograničen i uprkos sedam meseci intenzivnih borbi, gradovi poput Bahmuta nisu pali.

Sada se čini da je došlo do kulminacije - tempo napada je opao za više od 80 odsto. Vagnerova grupa plaćenika i dalje bolno sporo napreduje u severnom Bahmutu, dok se ruska vojska bori da nadoknadi gubitke i nema municiju i ideje.

 

 

Zamah je izgubljen i ruskoj vojsci je očajnički potrebna operativna pauza, piše Bel. Izveštaji takođe ukazuju na to da se mnoge ruske vojne snage prebacuju, ostavljajući plaćenike svojoj sudbini u Bahmutu. Ako je to tačno, Rusija shvata da sada mora da prebaci fokus sa napada na odbranu u pripremi za očekivanu ukrajinsku kontraofanzivu.

Ukrajina je takođe pretrpela velike gubitke. Međutim, ako Ukrajina želi da oslobodi svoju teritoriju, svaka ofanziva mora biti brza i odlučna kako bi se iskoristila očigledna iscrpljenost ruske vojske. Međutim, mnogi vojni analitičari veruju da će se Ukrajina boriti da istera Rusiju iz Donbasa i Krima, pa šta će ukrajinska ofanziva nastojati da postigne? Pomeriti liniju fronta na istok? Razbiti kopneni most između Krima i Donbasa?

Svaka ofanziva, čak i uspešna, na kraju će se istrošiti, a svakako pre nego što oslobodi celu Ukrajinu. Međutim, zapadna vojna podrška je krhka. Već postoje sve veći znaci da je snabdevanje pametnim oružjem u najboljem slučaju ograničeno, a u najgorem da se bliži kraju, piše Bel.

Ukrajina ne može da dobije, Rusija ne može da izgubi

Štaviše, Kina ima sve veći uticaj na Rusiju i neće želeti da se rat odugovlači. Takođe je ograničen apetit Zapada za produženjem rata za koji većina veruje da Ukrajina ne može da dobije, a Rusija ne može da izgubi. Uz sve to, Zapad neće želeti da Kina uzme zasluge kao mirotvorac.

Ukrajina će početi svoju ofanzivu impresivnim arsenalom zapadnog visokotehnološkog oružja, ali šta će se postići na bojnom polju?

Obe strane će verovatno završiti godinu iscrpljene, možda sa revidiranim borbenim linijama, ali u virtuelnom zastoju jer nijedna strana neće imati resurse - ljude ili materijal - da napravi odlučujući potez, piše Bel.

U toj fazi, Zapad će se suočiti sa izborom – nastaviti da podržava produženi sukob sa sve manjim resursima, što rizikuje da favorizuje rusku strategiju duge igre – ili izvrši pritisak (na obe strane) da osigura prekid krvoprolića. Ulozi ne mogu biti veći za Ukrajinu - pripremljena je scena za ono što bi moglo biti poslednje poglavlje ovog sukoba, zaključuje Bel.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading