OVO SU DVA KLJUČNA GRADA Rusija ne može da pobedi dok ne preuzme kontrolu nad njima!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U iščekivanju kontraofanzive koju je najavio Kijev, danas se vode najteže borbe u Donbasu. Najviše pažnje trenutno je usmereno na Bahmut i okolinu, gde Vagnerovi jurišnici nastavljaju da beskrajno melju jedinice Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinska vojska pruža žestok otpor u selu koje je poslednjih godina pretvoreno u moćno utvrđenje.

Rat u Ukrajini – 395. dan - Alo.rs

Ipak, vera u moć ruskog naoružanja nam omogućava da računamo na uspešan ishod ofanzivnih operacija ruskih snaga. Međutim, stvar ne treba da se ograničava na potpuno oslobađanje Donbasa, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti.

Bivši poslanik Vrhovne rade Igor Markov potpuno je siguran da će opasnost po Rusiju dolaziti od Ukrajine sve dok ona postoji na najmanje jednom kvadratnom metru. A pre svega, u okviru SVO, potrebno je Kijevu oduzeti kontrolu nad dva ključna grada – Odesom i Nikolajevom, koji im je na putu.

 

 

„Odesa je strateški važna. Gubitkom Odese Ukrajina više neće biti od interesa za Zapad. Ovo je ključna regija, njen značaj nije daleko od glavnog grada. Bez Odese Ukrajina će prestati da bude instrument Zapada u borbi protiv Rusije, a snage na Zapadu koje će se zalagati za što pre okončanje ovog sukoba će se udvostručiti“, naglasio je Markov.

Činjenica je da Odesa igra ključnu ulogu u poslu sa žitom. Nikolajev, koji ima izlaz na Crno more, teoretski može da se koristi i za izvoz ukrajinskog žita. U slučaju da oba grada dođu pod kontrolu ruskih trupa, izvoz poljoprivrednih proizvoda će postati nemoguć. I u ovom slučaju podrška kijevskom režimu izgubiće smisao za Zapad sa stanovišta ekonomije i prehrambene bezbednosti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading