ZAPAD PRED VAŽNIM IZBOROM Da li će ovo biti poslednje poglavlje rata?
Foto: Tanjug/Tanjug/Vadim Ghirda

Napredovanje je ograničeno, a uprkos sedmomesečnoj intenzivnoj borbi, gradovi, kao što je Bahmut, nisu pali.

Sada se čini da je Rusija bliža kulminaciji - tempo napada je pao za preko 80 posto, piše vojni analitičar Šon Bel za Sky News.

Borci iz Vagner grupe i dalje sporo napreduju na severu Bahmuta, ali se ruska vojska navodno muči da nadoknadi gubitke i nedostaje joj municije, ali i ideja.

Rat u Ukrajini, najnovije vesti - Alo.rs

Izveštaji takođe sugerišu da se mnoge ruske vojne snage preraspoređuju, ostavljajući plaćenike Vagnera prepuštene sudbini u Bahmutu.

Ako je to tačno, Rusija shvata da njena pažnja sada mora da se prebaci sa napada na odbranu u pripremi za očekivanu ukrajinsku kontraofanzivu.

I Ukrajina je doživela velike gubitke. Međutim, ukoliko želi da oslobodi svoju teritoriju, bilo koja ofanziva mora da bude brza i odlučna kako bi se iskoristila očigledna iscrpljenost ruske vojske.

Međutim, mnogi vojni analitičari veruju da će Ukrajina imati poteškoće da izbaci Rusiji iz Donbasa i Krima. Postavlja se pitanje šta će ukrajinska ofanziva nastojati da postigne?

Svaka ofanziva, čak i ako je uspešna, na kraju će prestati, a svakako pre nego što oslobodi celu Ukrajinu.

Međutim, zapadna vojna podrška je krhka. Već postoje sve veći znaci da je snabdevanje pametnim oružjem u najboljem slučaju ograničeno, a u najgorem da se bliži kraju.

Sa druge strane, Kina ima sve veći uticaj na Rusiju, i neće želeti da se rat odugovlači sa rastućim rizikom od neželjenih posledica.

Takođe je ograničen apetit Zapada da produži rat za koji većina veruje da Ukrajina ne može da dobije, a Rusija ne može da izgubi. I, Zapad neće želeti da Kina polaže zasluge kao mirotvorac.

Ukrajina će započeti svoju ofanzivu sa impresivnim arsenalom zapadnog visokotehnološkog naoružanja, ali šta će se postići na bojnom polju?

Obe strane će verovatno završiti godinu iscrpljene, možda sa revidiranom linijom fronta, ali u virtuelnoj pat poziciji jer nijedna strana neće imati resurse - ljude ili materijal - da napravi odlučujući potez.

U toj fazi, prema rečima vojnog analitičara Bela, Zapad će se suočiti sa izborom - da nastavi da podržava produženi sukob sa sve manjim resursima, što rizikuje da favorizuje dugotrajnu strategiju

Rusije – ili da izvrši pritisak (na obe strane) da se obezbedi prekid krvoprolića i fokusira se na obnovu Ukrajine.

Ulozi ne mogu da budu veći za Ukrajinu - pripremljena je pozornica za ono što bi moglo biti završno poglavlje ovog sukoba, zaključuje vojni analitičar Šon Bel.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading