"UKRAJINSKA OFANZIVA ŠOKIRAĆE SVET" Oglasila se savetnica Zalužnog
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovo je izjavio u četvrtak američki savetnik glavnog kijevskog generala.

Govoreći u intervjuu za ukrajinski dnevnik, Den Rajs, veteran rata u Iraku koja sada služi kao savetnica Valerija Zalužnog, glavnokomandujućeg ukrajinskih oružanih snaga, tvrdi da je Rusija naišla na ozbiljne prepreke dok je pokušavala da preuzme kontrolu ključnog grada Donbasa Artjomovska, poznatog u Ukrajini kao Bahmut.

Poslednjih nedelja ruske snage su zauzele nekoliko sela oko strateškog logističkog čvorišta, a Evgenij Prigožin, šef privatne vojne kompanije Vagner, tvrdi da grupa kontroliše 70% grada. Prošle nedelje, zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN, Dmitrij Poljanski, opisao je situaciju ukrajinskih trupa na terenu kao „veoma lošu“, rekavši da su praktično opkoljene i da trpe velike gubitke.

Dok je sam ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski opisao bitku kao „jednu od najtežih“, Rajsova je umanjila te poteškoće, fokusirajući se umesto toga na nepovoljne vremenske uslove i tvrdeći da je Moskva odabrala „užasno vreme za napad“.

Ona je navela da kada na proleće dođe „pravo vreme” za ofanzivu Kijeva, „Ukrajina će imati mnogo jaču vojsku i mnogo bolje snabdevanje nego što je imala pre godinu dana” kada su neprijateljstva počela.

„I morate da krenete u ofanzivu da biste povratili pozicije. I verujem da će Ukrajina ovog proleća imati veoma moćnu kontraofanzivu koja će šokirati svet“, insistirala je Rajsova.

Prošle nedelje Politico je izvestio, pozivajući se na izvore, da SAD očekuju da će Kijev započeti kontranapad u maju nakon što dobije još zapadnog oružja. Medij su objavio da, iako Kijev nije doneo konačnu odluku o svojoj strategiji, američki zvaničnici veruju da bi ukrajinske snage mogle da se gurnu na Krim ili prelaskom reke Dnjepar – scenario koji se smatra nerealnim – ili da se pomeri sa severa u pokušaju da odseku Ruske trupe na poluostrvu.

Na pitanje da prokomentariše izveštaj, Mihail Podoljak, viši pomoćnik Zelenskog, izrazio je frustraciju što se obelodanjuju tako osetljive informacije, objašnjavajući da svaka kontraofanziva „treba da bude iznenađenje za neprijatelja“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading