HERŠ UPOZORIO NA POTENCIJALAN "PLAN B" ZA UKRAJINU "Jurišne divizije, već su blizu granice!"
Foto: EPA/EPA Russian Defence Ministry Press

SAD bi mogle da se direktno umešaju u sukob u Ukrajini, ako vide da su kijevske snage na začelju, sugerisao je u utorak novinar Simor Herš, dobitnik Pulicerove nagrade.

Govoreći na događaju u Vašingtonu, čiji je domaćin bio Komitet za Republiku, neprofitna organizacija, Herš je primetio da su SAD „radile gluposti“ tokom rata u Vijetnamu i sugerisao da bi Vašington mogao „da počne da radi nešto drugo“ u sukobu u Ukrajini.

„Ne znam šta će se desiti ako krene loše po Ukrajinu, imate svu ovu ljudsku snagu“, rekao je on, ističući da su SAD poslale jedinice svojih 82. i 101. elitnih vazdušno-desantnih divizija blizu ukrajinske granice, dok „mnogo oružja” dolazi u Evropu.

„Rečeno mi je da će igra biti: ovo je NATO, mi podržavamo NATO u ofanzivnim operacijama protiv Rusa, što neće zavarati svet... Mi se borimo protiv Rusije“, naglasio je Herš, ne otkrivajući svoje izvore.

Prema Heršu, „velika stvar“ je to što je ruski predsednik Vladimir Putin spreman da se dogovori sa ukrajinskom vladom. „Dogovor je zahtev za demilitarizacijom i za nas to neće biti prihvatiljivo“, rekao je novinar, dodajući da ruski lider „još nije stavio svoju glavnu snagu“ u sukob.

Sumirajući sukob u Ukrajini, Herš je tvrdio da se „možda samo zavaravamo šta se tamo dešava i kakvi će biti rezultati“.

On je podsetio na bitku za Staljingrad tokom Drugog svetskog rata, kada su sovjetske trupe pretrpele velike gubitke, ali su ipak izašle kao pobednici. "Hajde. Da li zaista želimo da se kačimo sa tim momcima? Mislim da ne“, dodao je novinar.

BLOG UŽIVO: Rat u Ukrajini, najnovije vesti

U februaru je Herš objavio bombaški izveštaj o eksplozijama gasovoda Severni tok 1 i 2 u septembru, optužujući Vašington da je organizovao napad. Bela kuća je negirala odgovornost. Prošle nedelje je nekoliko zapadnih medija tvrdilo da su krivci možda povezani sa Ukrajinom. Moskva je te izveštaje odbacila kao „koordinisanu kampanju medijske prevare“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading