TEK SAD KREĆE PAKAO "Tajms" o neuhvatljivim ruskim raketama i velikom problemu koji se nadvio nad Zelenskim
Wikipedia

"Kinžal" rakete su neuhvatljive za sve postojeće sisteme protivvazdušne i protivraketne odbrane, uključujući i američki "patriot", tvrdi američki naučni list "Popular mekaniks".

Iako je Rusija ispalila "kinžal" na kopnenu metu u Siriji 2021. godine, Putin je rešio da ga u Ukrajini koristi u punom obimu. Tamo je prvi put lansiran u martu 2022. i potom korišćen u više navrata za gađanje meta na zemlji.

"Tajms" je naveo i apsurdnu tvrdnju britanskog eksperta Marka Galeotija koji je sugerisao da sve češća upotreba skupog "kinžala" znači da su ruske zalihe jeftinijih raketa pri kraju. Ali rekao je i da korišćenje ovih projektila ima za cilj da zastraši zapadne saveznike Kijeva.

"Kh-47M2 kinžal" bio je među "nepobedivim" oružjem koje je predsednik Rusije Vladimir Putin prezentovao u Moskvi 2018. godine.

Kremlj tvrdi da ovo oružje postiže brzinu od čak 12.000 kilometara na sat, što je više nego dvostruko brže od oružja koje su razvile druge zemlje. "Tajms" je podsetio i na reči predsednika SAD Džozefa Bajdena da je "kinžal" "skoro nemoguće zaustaviti".

Hipersonične rakete su toliko brze da ne mogu da ih obore tradicionalni sistemi protivraketne odbrane. Mogu da razviju više od pet puta veću brzinu od zvuka, tj. preko 6.000 kilometara na čas. Obično lete na nižim visinama od balističkih projektila, i za razliku od njih ne prate unapred određenu, zakrivljenu putanju, što otežava njihovo praćenje i uništavanje jer neprijatelj ne zna šta je meta. Hipersonično oružje može da nosi nuklearne bojeve glave ili konvencionalne. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading