KRV UKRAJINSKIH VOJNIKA NATOPILA BAHMUT, A SADA "NIJE BAŠ BITAN"  Pentagon ne deli ciljeve Kijeva?
Foto: Printscreen/Youtube

Bitka za Artjomovsk – glavno uporište i logistički centar kijevskih snaga u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) – nastavlja se mesecima, a neki opisuju kao najžešću u sukobu između Rusije i Ukrajine.

Upitan o gradu tokom svog putovanja u Jordan kasnije istog dana, Ostin je sugerisao da je grad „više simbolične vrednosti nego što je [od] strateške i operativne vrednosti“, navodi Rojters.

Jan Gagin, savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Denisa Pušilina, rekao je u ponedeljak da su ruske snage opkolile ključni grad, držeći u njemu oko 10.000 ukrajinskih vojnika.

Šef Pentagona je, međutim, rekao da ne bi smatrao strateškim nazadovanjem, ako ukrajinske trupe odluče da se ponovo pozicioniraju na novim odbrambenim linijama zapadno od grada.

„Pad [Artjomovska] neće nužno značiti da su Rusi promenili tok ove borbe“, rekao je on.

Priznajući mogućnost poraza Ukrajine u Artjomovsku, Ostin je odbio da spekuliše o tome da li će se to dogoditi ili kada.

 

Nemački tabloid Bild izvestio je u ponedeljak da je grad postao izvor unutrašnjeg sukoba između ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i glavnokomandujućeg oružanih snaga zemlje generala Valerija Zalužnog. Insajderi u Kijevu rekli su izdanju da je Zalužni pozvao na povlačenje iz grada pre nekoliko nedelja. Međutim, kancelarija Zelenskog saopštila je u ponedeljak ujutro da njegovi najviši generali podržavaju nastavak odbrambene operacije u Bahmutu.

Prema izveštajima zapadnih medija, američka vlada poziva Kijev da se povuče iz Artjomovska od kraja januara i da se umesto toga pripremi za buduće kontraofanzive u drugim oblastima. Međutim, Zelenski je insistirao da će se grad boriti što je duže moguće.

RUSI NASTAVLJAJU OFANZIVU U BAHMUTU Jug je pod kontrolom, ali Ukrajinci kidišu!

Visoki zvaničnici Bajdenove administracije rekli su za Vašington post krajem februara da ukrajinski lider „pridaje simboličan značaj“ gradu i da se plaši da će se moral smanjiti ako ga zauzmu ruske snage.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading