TAKTIKA "PRECIZNOG UDARA" BILA BI POGUBNA ZA RUSE Bivši američki komandant predlaže Ukrajincima strategiju za napad na "odlučujući teren"
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Ukrajinske snage mogle bi da primene ključnu taktiku preciznog udara velikog dometa na aneksiranom poluostrvu Krim kako bi ga „učinile neodrživim za ruske snage“, kaže bivši američki general-potpukovnik.

Bivši komandant američke vojske za Evropu, penzionisani general-potpukovnik Ben Hodžis na Tviteru tvrdi da kijevske snage treba da "izoluju" Krim koristeći precizne udare velikog dometa.

Posle udara na baze i ruske položaje oružjem velikog dometa nastupiće udari dronovima, navodi Hodžis, koji tek posle ovih napada predlaže ulazak kopnene vojske.

"Terajte Crnomorsku flotu iz Sevastopolja svakodnevnim preciznim udarima. Isto važi i za rusko vazduhoplovstvo u Sakiju...", napisao je Hodžis.

Vazdušna baza Saki na zapadnoj obali Krima, severno od Sevastopolja, bila je meta napada u kojima je uništeno 10 ruskih aviona u avgustu 2022. U septembru je ukrajinski vojnik general Valerij Zalužnji rekao da je napad izvela Ukrajina.

Ukrajina bi na Krimu trebalo da ima za cilj da ruske snage liši utoćišta iz kojeg bi izvodili napade, uključujući udare bespilotnim letelicama, rekao je Hodžis.

Hodžis je ranije rekao za Njuzvik da je Krim "odlučujući teren za ovaj rat".

- Ukrajina mora da ga oslobodi i moramo učiniti sve što je potrebno da im to omogućimo ove godine - rekao je on.

Podsetimo, sredinom januara, načelnik Združenog generalštaba vojske SAD, general Mark Mili, sugerisao je da bi „bilo veoma, veoma teško vojno izbaciti ruske snage“ sa celokupne ukrajinske teritorije pod ruskom kontrolom, uključujući Krim.

 

 

On je pojasnio:

- To ne znači da se to ne može dogoditi, ne znači da se neće dogoditi, ali bi bilo veoma, veoma teško.

U nedelju je ukrajinski generalštab saopštio da ruske snage na Krimu jačaju odbranu, uključujući „objekte za utvrđivanje“, na poluostrvu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading