PREOKRET Počeli pregovori o Ukrajini uz "maksimalnu diskreciju"
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, ti pregovori se održavaju u atmosferi "maksimalne diskrecije". On, međutim, nije precizirao detalje razgovora.

"Uvek nudimo svoje dobre usluge, ali treba videti šta će obe strane, i Rusija i Ukrajina, učiniti s tim. U međunarodnoj Ženevi se održavaju pregovori u najvećom diskrecijom, iako se oni trenutno ne vode na najvišem nivou“, rekao je Injacio Kasis za "Le Temps", prenosi Sputnjik.

Kasis je istakao da je ranije Ukrajina tražila od Švajcarske da zastupa njene interese u Rusiji. U Moskvi je ovaj zahtev odbijen.

"Ruski narativ je dobro poznat: ona je saopštila da je Švajcarska izgubila neutralnost, ali je u isto vreme koristi kao neutralnu zemlju", rekao je Kasis.

Sutra se inače, navršava tačno godinu dana od početka "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, kako je ruska strana naziva, dok ostatak sveta to jednostavno zove napad Rusije na Ukrajinu.

Konačan broj mrtvih i ranjenih nemoguće je trenutno proceniti, kao ni vojne gubitke, budući da je u toku i informacioni rat. U prethoddna dva dana svet je pratio i govor američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je iznenada otišao u Kijev, a dan kasnije i u Varšavu, kao i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Iz govora prvog bilo je jasno da Zapad nema nameru da dozvoli Rusiji da u ovom ratu pobedi, a iz govora drugog da Rusija nema nameru da zaustavi rat, za koji kaže da ga uopšte ona nije započela nego da je koristila oružanu silu da ga zaustavi.

Istovremeno, rat je iscrpeo i one koji pomažu UKrajini pa se sve jasnije čuje da više ne može ni da se postigne da se proizvede toliko municije koliko je UKrajini potrebno.

Takođe, rat je ostavio i ostavlja velike ekonomske posledice, najviše po evropu koja je zavisila od ruskog gasa, a koga sada nema zbog sankcija koje su Rusiji uvedene.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading