RUSIJA SPREMA VELIKU OFANZIVU?! Satelitski snimci otkrili isti scenario kao uoči početka rata (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/EPA/EPA/MANDATORY CREDIT

Najmanje jedna osoba je povređena u ruskom raketnom udaru na ukrajinski region Harkov.

Takođe je prijavljeno snažno granatiranje naselja koje kontroliše Rusija u ukrajinskom regionu Zaporožja.

Dva bivša borca ruske privatne vojne kompanije Vagner ispričala su CNN-u o svojim iskustvima na bojnom polju u istočnoj Ukrajini.

Glavni grad Ukrajine Kijev i okolna područja, kao i regioni Odesa i Dnjepar, mogu izbeći nestanke struje u nedjelju, saopštio je ukrajinski državni proizvođač električne energije Ukrenergo.

Dan bez isključenja struje je retkost za Kijev.

U kratkim crtama:

  • Ruska grupa Vagner kaže da više ne regrutuje osuđenike. Ovo može signalizirati promenu strategije
  • Ukrajinski vojnici treniraju sa američkim oklopnim transporterima (APC)
  •  
  • Ukrajinski ministar odbrane rekao je da je Ukrajina sprečila Rusiju da dominira Crnim morem
  • Upozorenje penzionisanog oficira Ukrajini uoči potencijalne ruske ofanzive

Kraj bloga za 355. dan rata u Ukrajini

Ukrajinski vojnik diže ruku u nacističkom pozdravu (VIDEO)

00.39

 

 

"Ovaj mesec će biti odlučujući"

00.20 - Ukrajinski obaveštajci uspeli su da presretnu razgovor između ruskog vojnika i njegove supruge

Celu vest pročitajte OVDE.

T-90M dejstvuje u Marjinki (VIDEO)

23.00 -  

 

 

Pogođen avion Vagnera

22.15 - Avion Su-24 grupe Vagner pogođen je sistemom PVO iznad Artjomovska (Bahmuta).

"Pilot je izveo čudo, spustio je zapaljenu letelicu na zemlju, nakon što je u potpunosti izvršio borbenu misiju. Trenutno tehničari popravljaju letelicu. Pilot je car. Svaka mu čast“, saopštio je osnovač Vagnera Evgenije Prigožin.

U pitanju je Su-24 kojim je ranije Prigožin leteo u zoni specijalne operacije.

Rusija sprema veliku ofanzivu? (VIDEO)

21.48 - Ruska vojska koncentriše velike snage kao uoči početka CVO. 

Zapadne obaveštajne službe  objavljuju satelitske snimke od kraja januara , početka februara, koji pokazuju da je Rusija stvorila vojne kampove sa velikom koncentracijom vojske u blizini Voronježa i Кurska, slične kampovima koji su bili uoči početka SVO.

 

 

NEBENZJA: Doći će dan kad će pred sudom odgovarati predstavnici kijevskog režima (VIDEO)

21.18 - Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik RF pri UN, govorio je o akcijama kolektivnog Zapada usmerenim protiv Rusije.

Celu vest pročitajte OVDE.

Satelitki snmci pokazuju kamove kao uoči početka SVO (VIDEO)

21.02 - Ruska vojska koncentriše velike snage kao uoči početka CVO. 

Zapadne obaveštajne službe objavljuju satelitske snimke od kraja januara , početka februara, koji pokazuju da je Rusija stvorila vojne kampove sa velikom koncentracijom vojske  u blizini Voronježa i Кurska, slične kampovima koji su bili uoči početka SVO.

Zarobljen ukrajinski oklopni transporter (FOTO)

20.34 - Zarobljen ukrajinski oklopni transporter M113AS4 u naselju Marjinka DNR.

 

 

Nova NATO municija na frontu u Ukrajni

20.12 - Ukrajinska vojska koristi kod Ugljedara novu posebno opasnu municiju, rekao je dopisniku Sputnjika komandant Mobilne medicinske grupe Specijalne medicinske jedinice (MOSN) Oružanih snaga Rusije.

Bundesver: Upozorenje za Ukrajince - zabranjen nacistički pozdrav! (FOTO)

19.22 - Upozoravaju se polaznici OSU da je u Nemačkoj zabranjeno pozdravljati se nacistički i pokazivati kukaste krstove.

Fotografiju je slikana nalazi na zgradi Bundesvera:

 „U Nemačkoj, za isticanje svastike ili drugih simbola povezanih sa fašizmom (SS znakovi), možete dobiti kaznu do tri godine zatvora ili veliku novčanu kaznu.

 

 

Rusi:U garaži se oslobađa prostor za tenkove Leopard i Abrams (VIDEO)

19.15 -Кolekcija zarobljenog oružja uključuje američke protivtenkovske sisteme Javelin, nemačke MG mitraljeze, poljske Grot puške i još mnogo toga.  Кako Vagnerovci navode u garaži se već oslobađa prostor za tenkove Leopard i Abrams.

 

 

Od 2014. godine se spremamo za sukob u Ukrajini!

18.50 - Godina sukoba u Ukrajini nije značajno izmenila NATO, alijansa se spremala za njega od 2014. godine, saopštio je na konferenciji za štampu u Briselu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Celu vest pročitajte OVDE.

Borac grupe "Vagner" otkriva šta se dešava na frontu

18.32 - Borci grupe „Vagner“ napreduju u istočnom delu Artjomovska (ukrajinski Bahmut), za koji se vode borbe u Donbasu, izjavio je za Sputnjik jedan od boraca grupe.

 „Ovde je najistočniji deo grada, uz teške borbe idemo napred, idemo do reke Bahmutke. Počinjemo da kontrolišemo i osmatramo skoro ceo istočni deo grada“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, borci mogu da posmatraju dejstva neprijatelja u selu Jagodno kod Artjomovska, dejstva u industrijskoj zoni i prelaze.
On je dodao da neprijatelj takođe aktivno vrši izviđanje, uglavnom uz pomoć dronova.

 

 

KOMPARATIVNA PREDNOST NA STRANI RUSIJE Preti li Ukrajini zamrznuti konflikt?

17.51 - Niti ruska vojska ima mogućnost da napravi značajnu kontraofanzivu, tvrdi Trifković, a niti Ukrajina ima mogućnost da povrati Donbas a kamoli Krim, smatra istoričar i publicista dr Srđa Trifković.

Celu vest pročitajte OVDE.

Snimci dejstva artiljerije u pravcu Svatova (VIDEO)

17.51

 

 

Poljska isporučila Kijevu 250 tenkova!

17.32 - Poljska nastavlja sa aktivnom podrškom Ukrajini

Celu vest pročitajte OVDE.

Zarobljenici odbijaju da se vrate kući!

17.08 - Avantura Zelenskog sa zapadnim tenkovima propada, zbog problema u redovima Oružanih snaga Ukrajine. Ovo pišu kineska izdanja.

Celu vest pročitajte OVDE.

Snimak nakon eksplozija artiljerijskih granata oko Ugledara - 12. februar 2023. godine (FOTO)

16.52

 

 

Ruski "terminatori" i padobranci su očistili stražu OSU (VIDEO)

16.38 -  Pored kopnenih ciljeva, u ovoj oblasti se koristi i sistem PVO Tor, koji ruskim jedinicama pruža ultra-pouzdan štit od vazdušnih napada OSU.

 

 

Velika ruska ofanziva: Putin i dalje želi da kontroliše Ukrajinu

16.15 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je već otpočela nova velika ruska ofanziva na Ukrajinu, skoro godinu dana nakon što je Moskva započela rat.

Celu vest pročitajte OVDE.

Nemci počeli obuku Ukrajinaca na Leopardima 

15:55 -Nemačka vojska počela je obuku ukrajinskih vojnika na borbenim tenkovima Leopard 2, koje Kijev smatra ključnim za povratak teritorija koje je okupirala Rusija, prenela je danas DPA.

Danska predala "samohodne haubice" Ukrajini

14:10 - Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da je Danska predala Kijevu sve svoje samohodna haubice „cezar“.

- Danska je predala Ukrajini sve svoje samohodne haubice. Pravi prijatelj koji zna da je naša bitka – bitka za Evropu - navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva odbrane na Tviteru.

Odbijeni napadi na Zaporožje

13:04 - Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je danas da su pripadnici vojske Ukrajine uspešno odbili ruske napade na grad Zaporožje na jugoistoku zemlje.

Navode da su pored tog napada, ruske snage izvele i neuspešne akcije na teritoriji naselja Hrjanikivka u Harkovskoj oblasti, Kremina i Bilogorivka u Luganskoj oblasti, Vijmka, Fedorivka, Vasjukivka, Bahmut, Ivanivske i Kliščijevka u Donjeckoj oblasti i Zaliznične u Zaporožju", prenosi Gardijan.

EU sprema 10. paket sankcija protiv Rusije

12:40- Evropska unija se sprema da 24. februara, na godišnjicu ruskog napada na Ukrajinu, uvede novi 10. paket sankcija protiv Rusije. Prema najavama, radi se o paketu koji će da se fokusira na tehnologiju koju bi ruska vojska mogla da koristi i na načine kako da se smanji zaobilaženje sankcija.

Nove finansijske sankcije treba da budu uvedene protiv četiri ruske banke, uključujući najveću rusku privatnu Alfa banku, zatim zabrana ruskim državljanima da rade u odborima kompanija za kritičnu infrastrukturu u EU, kao što su električne mreže ili dobavljači gasa.

Ruska tajna služba: SAD obučavaju islamiste

12:03 - Spoljnoobaveštajna služba Rusije saopštila je da američka vojska obučava islamiste za napade na mete u Rusiji i drugim zemljama nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Kako se tvrdi u saopštenju službe na čijem je čelu Sergej Nariškin, obaveštajni podaci govore da je 60 ekstremista iz grupa povezanih sa Islamskom državom i Al Kaidom regrutovano i da su na obuci u američkoj bazi u Siriji.

Pogođen noćni štab "Istok"

11:25 - Ukrajinske snage gađale su tokom noći štab "Istok" iz sistema "hajmars", poginuo je oficir, izjavio je komandant brigade "Istok" 1. korpusa Narodne milicije DNR Aleksandar Hodakovski.

"Juče je neprijatelj levo od Ugljedara pokušao da se uvuče u naše formacije u manjim grupama, ali je otkriven i odbijen, iako je kružio oko tačke proboja više od jednog sata, izazvavši našu reakciju. Očigledno, ljuti zbog neuspeha, izveli su noćas napad 'hajmarsima'na štab 'Istoka'– poginuo je naš stari drug, štabni oficir", napisao je Hodakovski na svom Telegramu.

Finska još nije poslala "Leoparde" Ukrajini

10:44 - Finska još nije donela konačnu odluku o slanju nemačkih tenkova Leopard u Ukrajinu, rekla je premijerka Sana Marin.

Ona je naglasila da je, pošto Finska deli granicu sa Rusijom, njen stav "malo drugačiji" od onog u drugim zemljama.

Ministarstvo odbrane Nemačke saopštilo je da je početkom februara izdata dozvola nemačkim proizvođačima oružja za izvoz tenkova Leopard u Ukrajinu. Očekuje se da će ukrajinskim snagama biti isporučeno do 178 tenkova.

Kineski list: Ukrajina je cena koju su SAD spremne da plate za slabljenje Rusije

10:15 - Sjedinjene Američke Države trenutno nisu spremne ili ne žele da pregovaraju sa Rusijom, a Ukrajina je cena koju je Vašington spreman da plati da bi oslabio Rusiju i Moskva je toga svesna, piše kineski list „Global tajms“.

- Brojne runde rusko-ukrajinskih pregovora tokom prošle godine, koje nisu dovele do nekih značajnijih rezultata, dokazale su da čak i ako Moskva i Kijev postignu neke dogovore, Vašington će se odmah umešati i prekinuti ceo proces - izjavio je kineski vojni stručnjak Song Žongping.

Hitno upozorenje

09:20 - SAD su poručile svojim građanima da odmah napuste Rusiju zbog rata u Ukrajini i opasnosti da postanu žrtve proizvoljnih hapšenja ili uznemiravanja od strane ruskih agencija.

Celu vest pročitajte OVDE.

Izrael novi posrednik?

08:43 - Izrael je spreman da posreduje u pregovorima između Rusije i Ukrajine, ako to budu želeli Kijev i Moskva, izjavio je izraelski ambasador u Ukrajini Mihail Brodski.

- Naš premijer je odgovorio da je, ako bude postojala želja Rusije i Ukrajine, spreman da bude posrednik, o tome smo govorili ranije. Ako postoji želja da budemo posrednici, ako postoji potreba za našim učešćem, uvek smo spremni - istakao je Brodski.

Rusi dejstvuju iz vazduha

08:02 - Ratno vazduhoplovstvo Ukrajine, komanda Istok, saopštilo je da su ruske Vazdušno-kosmičke snage koristile danas balone sa ugaonim reflektorima i izviđački dron iznad Dnjepropetrovske oblasti. Dejstvovala je PVO. Nije naveden rezultat akcije.

Zelenski: Prerano da se proglasi pobeda nakon popravke energetskog sistema

07:47 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je danas napore da se obnovi proizvodnja i isporuke električne energije nakon oštećenja elektroenergetskih sistema u serijama ruskih rakektnih napada, ali je i upozorio da je "prerano da se proglasi pobeda na energetskom frontu".

Berluskoni okrivio Zelenskog za rat sa Rusijom

07:28 - Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je da ne bi tražio da se sastane sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim da je i danas premijer Italije, jer ukrajinskog predsednika smatra krivcem za rat sa Rusijom.

"Nikada ne bih išao da razgovaram sa Zelenskim dok se razara njegova zemlja i ginu vojnici i civili", rekao je Berluskoni novinarima iu nedelju, posle glasanja na regionalnim izborima u Lombardiji, prenosi Rojters.

Kuleba: Putinu će 24. februara biti poslat veoma jasan signal

07:00 - Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, izjavio je da će ruskom predsedniku Vladimiru Putinu biti poslat „veoma jasan signal“ 24. februara, na godišnjicu napada Rusije na Ukrajinu.

Kuleba je, odgovarajući na pitanje o akcijama podrške Ukrajini do 24. februara, rekao da će biti raznih događaja u UN, u Kijevu i mnogim svetskim prestonicama i da će time biti poslat veoma jasan signal Putinu da se grdno vara ako igra na iscrpljenost i misli da je vreme na njegovoj strani, jer jedinstvo sa Ukrajinom svakim danom raste, prenosi Unian.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading