STIŽU NOVI MILIONI Pomoć EU Ukrajini za uklanjanje mina i eksploziva
Foto: Shutterstock

"Na teritorijama koje su oslobodile ukrajinske oružane snage nalazi se velika količina mina i drugih eksplozivnih sredstava. Obezbedićemo do 25 miliona evra za podršku naporima deminiranja u ovim ugroženim područjima. Zaštita civila i njihovih sredstava za život je prioritet“, rekao je Borelj.

Zaostale mine i eksplozivi predstavljaju opasnost dugo.

"To preti povratku civilnog stanovništva i oživljavanju privrednih aktivnosti, posebno u sektoru saobraćaja i poljoprivrede. Deminiranje je stoga veoma važno kako bi se rekonstrukcija mogla bezbedno odvijati”, objašnjava Savet EU u saopštenju.

Dodatna sredstva koja su danas objavljena uključiće osnovnu opremu za ukrajinske državne operatere protiv mina i podržaće kapacitete ukrajinskih vlasti za upravljanje nacionalnim sektorom koji se bavi uklanjanja mina.

Savet dodaje da kontaminacija zemljišta velikih razmera preti civilnom stanovništvu koje se vraća i onima koji prve reaguju, i ometa korišćenje i obnovu ključne civilne infrastructure i koči povratak ekonomske aktivnosti, posebno u sektoru saobraćaja, trgovine i poljoprivrede.

Savet ponavlja da “akcija još jednom podvlači da će EU stajati uz Ukrajinu onoliko dugo koliko joj je potrebno u suočavanju sa dugoročnim posledicama ruskog agresorskog rata”.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading