KRVOLOČNI STARAC UDARIO NA PUTINA Borelj: Jedino ako povuče vojsku!
EPA

Visoki predstavnik EU je u blogu na sajtu Evropske službe za spoljne poslove napisao da će „Evropljani uvek ostati otvoreni za svakoga ko je ozbiljan u potrazi za rešenjem putem pregovora” i da je to ključna tačka na kojoj će nastaviti da insistira.

„Ono što Rusija naziva specijalnom vojnom operacijom nije ništa manje nego potpuna invazija suverene zemlje. Rusija ubija ukrajinske civile, uništava domove, bolnice i elektrane. To što se dešava u Ukrajini je očigledno kršenje Povelje UN i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima” napisao je on.

Borel je naveo da je prošle nedelje putovao u region južne Afrike kako bi učestvovao u ministarskom dijalogu EU-Južna Afrika i održao bilateralne sastanke u Južnoj Africi i Bocvani ali i da je ruska invazija na Ukrajinu bila je visoko na dnevnom redu.

„Južna Afrika je izgledala kao da se slaže sa stavovima Rusije kada je njen šef diplomatije Sergej Lavrov posetio zemlju ponavljajući laži da je rat odbrana od rusofobske i fašističke Ukrajine i da se Evropa i njeni partneri zalažu za vojno rešenje, sprečavajući diplomatske napore”, rekao je on.

Borel je dodao da ruski rat predstavlja pretnju za Evropu koliko i za Afriku i druge je, iako se dešava na evropskom tlu, utiče na ceo svet izazivajući prehrambenu krizu koja pogađa milione ljudi i da je Lavrovljeva poseta deo napora Rusije da izbegne međunarodnu izolaciju i proširi svoj uticaj u Africi, prenosi Beta.

„EU ne traži od Južne Afrike ili bilo kog od naših partnera da jednostavno izaberu stranu između Rusije i Zapada. Ono što tražimo od Južne Afrike i svih zemalja jeste da stanu na stranu principa i vrednosti Povelje UN i međunarodnog prava”, napisao je Borel.

Pratite vesti sad fronta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading