tenk
Foto: EPA/Foto: EPA/Christian Bruna

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov, slučajno ili ne, pogodio je tačno vreme i datum početka ruske vojne intervencije na Ukrajinu. Sada je prognozirao ishod rata koji bukti nepunih godinu dana u ovoj zemlji.

Nekoliko sati pre nego što su se sva njegova upozorenja o ruskoj vojnoj intervenciji pokazala tačnim, preselio je svoju suprugu na sigurno.

Budanov je svoju karijeru stavio na kocku te je bio jedan od retkih ukrajinskih dužnosnika koji su bili uvereni da Rusija sprema napad te da će pokušati zauzeti glavni grad Kijev.

On i njegova žena gledali su u sat noć pre napada, zabrinuti da bi Kirilo uskoro mogao ostati bez posla ako sve ne bude kako je predvidio skeptičnom ukrajinskom političkom vodstvu.

"Razgovarali smo o tome da ako se ovaj napad ne dogodi, nećemo izgledati baš dobro. Izričito smo rekli da će u 4 ujutro početi. Zvuči jako čudno, ali bojao sam se da neće ići kako treba", rekao je.

Skoro godinu dana kasnije, reči 37-godišnjeg Budanova imaju ozbiljnu težinu kod predsednika Volodimira Zelenskog.

U ukrajinskim političkim krugovima cenjen je kao jedina osoba - uz američke i britanske obaveštajne službe - koja je mesecima unapred ispravno upozorila na ono šta ovu zemlju čeka.

Budanov u svojoj prognozi, koju je dao za Vašington Post, kaže da će se Rusija ove godine koncentrisati na zauzimanje više teritorija u istočnim regijama Donjecka i Luganska. Dodao je da "moraju učiniti sve kako bi osigurali da se Krim vrati kući do leta".

Upitan misli li da bi dolazak ukrajinskih trupa na Krim, koji je Rusija napala i pripojila 2014., mogao potaknuti ruskog predsednika Vladimira Putina da upotrebi nuklearno oružje, Budanov je rekao:

"To nije istina. I Krim će nam biti vraćen. Reći ću vam - sve je počelo na Krimu 2014. i tamo će sve završiti našom pobedom", poručuje Budanov.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading