KRVAVA BORBA ZA "METAL BUDUĆNOSTI" Zapad neće tako lako napustiti Ukrajinu
Foto: EPA/EPA-EFE/STR

SAD i NATO će, u slučaju pobede Ukrajine, moći da dobiju pristup nalazištima titanijuma.

Ovaj metal se koristi za proizvodnju borbenih aviona, helikoptera, brodova, tenkova i raketa dugog dometa, piše Newsweek.

Ministarstvo unutrašnjih poslova SAD klasifikovalo je titanijum kao jedan od 35 minerala od vitalnog značaja za ekonomsku i nacionalnu bezbednost zemlje.

Međutim, Sjedinjene Države i dalje uvoze preko 90 odsto rude gvožđa. Ukrajina je jedna od sedam zemalja koje proizvode titanijum.

Na ovoj listi su i Kina i Rusija.

"Ukrajina ima zaista značajne rezerve retkih minerala, i ako dobro odigramo, to bi mogla da bude zaista atraktivna alternativa ruskim i kineskim resursima, od kojih trenutno mnogo zavisi", rekao je jedan od zaposlenih u Kongresu.

"Pošto je sve više debata na Zapadu o tome zašto je u našem najboljem interesu da nastavimo da podržavamo Ukrajinu, mislim da je ovo jedan od argumenata koji ćete sve češće čuti", dodao je izvor.

Iako je američki proizvođač aviona Boing u proleće najavio da će prestati da kupuje titanijum iz Rusije, ovaj metal se nije našao pod sankcijama SAD.

SAD takođe nisu ni uvele carinu od 35 odsto na njega.

RUSI ŽESTOKO NAPADAJU! Zelenski posebno istakao jedan problem

Ruski titanijum je i EU isključila iz spiska sankcija. Međutim, jedan evropski proizvođač aviona je u decembru najavio da namerava da obustavi uvoz titanijuma iz Rusije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading