ZELENSKOM JE SVE MALO Dajte nam još para!
Foto: EPA/Foto: EPA Sergey Dolzhenko

Volodimira Zelenskog su u Vašingtonu dočekali kao heroja, uz aplauz i reči ohrabrenja, čak je i zastava njegove zemlje raširena u Kongresu, ali ukrajinski predsednik nije u Americi dobio ništa više od onog što je već znao da će dobiti i pre nego što je krenuo na put.

Ukrajinski predsednik se prekjuče sastao sa šefom Bele kuće Džozefom Bajdenom da bi se uveče obratio i kongresmenima i senatorima u Kapitolu u diplomatskoj misiji pridobijanja veće američke pomoći. Kao što je i najavljivano, Bajden je posle susreta sa Zelenskim u Beloj kući potvrdio da će Kijevu poslati novi paket vojne pomoći vredan 1,85 milijardi dolara, uključujući odbrambeni raketni sistem „patriot”, prenosi „Vašington post”.

KAKO AMERI IZIGRAVAJU BUGARE "Od F-16 imamo samo fotografije" - Alo.rs

I pored toga što ga je Bajden primio u Zapadnom krilu i što su (uglavnom) demokratski kongresmeni i senatori neprestano pljeskali dok je držao govor u Kapitolu, Zelenski nije dobio ono po šta je došao. Jedan od njegovih zahteva bile su rakete dužeg dometa, ali je Bajdenova vlada odbila da pošalje ovo oružje Kijevu iz straha da ukrajinska vojska ne pogodi Rusiju i ne izazove sukob širih razmera. Amerika je odbila i ukrajinski zahtev da Rusiju stavi na listu država koje sponzorišu terorizam, prenosi „Forin polisi”.

„Ne morate da se brinete. Ostajemo uz Ukrajinu”, poručio je Bajden Zelenskom.

Ukrajinski lider je izjavio da mu je potrebno više sistema „patriot” nego što je Vašington u ovom trenutku spreman da pošalje. Na pitanje novinara da li je svestan da je o njemu stvorena slika stranog lidera koji svakog dana traži više novca i više oružja, odgovorio je: „Stvarno mi je žao, ali mi smo u ratu”.

Iako je Amerika Ukrajini već poslala više desetina milijardi dolara ekonomske i vojne pomoći, Zelenski je i u obraćanju kongresmenima i senatorima kazao: „Da li je (sadašnja pomoć) dovoljna? Iskreno, i nije”.

Bajdenova administracija pokušava da u poslednjim danima vladavine Demokratske stranke u Predstavničkom domu progura još jedan megapaket ekonomske i vojne pomoći za Ukrajinu vredan 45 milijardi dolara.

Zelenski je zahvalio demokratama i republikancima na dosadašnjoj pomoći i dodao: „Vaš novac nije milosrđe. To je investicija u globalnu bezbednost i demokratiju. Vi možete ubrzati naš put ka pobedi. Neka svet vidi da su Sjedinjene Američke Države tu.”

Zelenski je koristio reči s jakim emotivnim nabojem i poredio sadašnju situaciju s Drugim svetskim ratom: „Kao što su se hrabri američki vojnici borili protiv Hitlera na Božić 1944, hrabri ukrajinski vojnici rade isto ovog Božića protiv Putina”.

U Kongres je doneo zastavu Ukrajine s potpisima ukrajinskih vojnika s ratišta u Donbasu. Potpredsednica Kamala Haris i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koje su sedele iza Zelenskog, raširile su plavo-žuto zastavu iza govornice.

Ukrajinski predsednik dotakao se i činjenice da se u Americi sve otvorenije govori o tome da Kijev treba pritisnuti na pregovore s Moskvom.

„Pravedan mir ne pravi kompromis sa suverenitetom, slobodom i teritorijalnim integritetom i odštetom za svu štetu koju je Rusija nanela svojom agresijom”, dodao je Zelenski.

Kako su američki mediji ranije javili, iako vašingtonska administracija podržava Kijev, Bajden smatra da su ukrajinski uslovi za pregovore nerealni, posebno kad Zelenski traži odlazak ruskog predsednika Vladimira Putina s vlasti.

Reagujući na ovu posetu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da slanje sistema „patriot” ne doprinosi miru, kao i da je jasno da Amerika protiv Rusije vodi rat putem posrednika i „do poslednjeg Ukrajinca”.

Strani lideri retko staju za govornicu američkog Kongresa. Zbog toga su vatreni podržavaoci Ukrajine među demokratama poredili Zelenskog s nekadašnjim britanskim premijerom Vinstonom Čerčilom, koji se dvaput obratio u Kapitolu za vreme Drugog svetskog rata (i jednom posle rata).

Ipak, brojni republikanci u Kapitolu ostali su neimpresionirani. Konzervativac Kevin Hern izjavio je da dolazak Zelenskog u Vašington nije ništa promenio: „Oni koji svim srcem podržavaju Ukrajinu i dalje će to raditi. Ljudi kao što sam ja i dalje će misliti da prvo treba da zaštitimo svoju naciju”.

Većina republikanskih kongresmena nije se ni pojavila u sali. Neki od njihovih komentara bili su da je Zelenski „ukrajinski lobista”, da Amerika treba da se „usredsredi na to kako da suzbije, a ne kako da proširi rat”, da je govor u Kongresu bio predstava s ciljem da se Ukrajini „bez debate odnekud stvori” 45 milijardi dolara i da je „lepo što Zelenski ratuje protiv Putina, ali da on (Zelenski) ratuje američkim parama”.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading