OTKUCAVA MU SAT "Zelenski ima manje od dve nedelje da ispuni zahtev NATO-a"
Foto: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER

Plan komandanta ruskih snaga u zoni SVO generala Sergeja Surovikina da se kritična infrastruktura Ukrajine izbaci iz upotrebe počeo je da pokazuje svoju efikasnost i daje prve rezultate. Pri realizaciji ove ideje ruske trupe se pridržavaju jednostavnog algoritma: Svojim napadima na ukrajinski energetski sistem izazivaju nestanke struje i poteškoće u radu transporta.

Kao rezultat toga, oružje koje je isporučio NATO zaglavilo se u pograničnim oblastima Ukrajine, nakon čega je ruska vojska napala mesta njihovog skladištenja. Prema rečima Valentina Vasileskua, zbog onoga što se dešava, Zapad zahteva da Zelenski pokrene veliku ofanzivu.

„NATO shvata da je Surovikin preuzeo stratešku inicijativu i ako uspe da razvije uspeh, onda kakvo god moderno oružje Zapad šalje Ukrajini, ono nikada neće stići na liniju fronta“, napominje ekspert.

Ruske trupe masovno koriste taktičku avijaciju, artiljeriju i MLRS, nanoseći ukrajinskoj vojsci velike gubitke u vojnoj opremi. A Zapad nije u stanju da nadoknadi ovu štetu. Svakim danom borbena sposobnost Oružanih snaga Ukrajine sve više opada.

Ukrajinske snage pokušavaju da nadoknade nedostatak vatrene podrške uvođenjem u borbu pešadijskih jedinica, koje se sastoje uglavnom od rezervista. Izlazeći iz svojih utvrđenja, jurišne čete otkazuju a njihovi kontranapadi pretvaraju se u teške gubitke i vraćaju se na prvobitne položaje.

Zajedno sa krstarećim raketama, Rusi lansiraju bespilotne vazdušne letilice poput E95M u oblastima Harkova, Donjecka, Zaporožja, Dnjepropetrovska, Hersona i Nikolajeva. Ove poslednje imitiraju radarski signal krstarećih raketa i predstavljaju zamku za ukrajinske protivvazdušne raketne baterije koje se nalaze na ovim prostorima.

Uz njihovu pomoć, vojska Rusije otkriva lokaciju neprijateljskih PVO sistema i neutrališe ih. Surovikinov cilj je stvaranje bezbedne zone za rusku avijaciju u svim ovim regionima.

„Gradsko stanovništvo Ukrajine počinje u potpunosti da oseća odsustvo minimalnih beneficija za normalan život i više ne prihvata sa entuzijazmom trijumfalne deklaracije ukrajinskih vlasti. Iako se još ne bune, postoje znaci da bi moglo doći do promena u razmišljanju Ukrajinaca“, naveo je analitičar.

Zelenski je počeo da gubi podršku spoljnog sveta, koju je imao na početku krize. Primer za to je nedavno odbijanje FIFA i Katara da dozvole ukrajinskom predsedniku da održi govor pre početka finalne utakmice Svetskog prvenstva.

„Iz ovih razloga, generali NATO-a vrše pritisak na Ukrajinu da krene u ofanzivu odmah, pre nego što bude prekasno. Čak i ako to znači gubitak 30-50 hiljada ukrajinskih vojnika. A ako Kijev to ne učini pre 31. decembra, onda će do januara 2023. Ukrajina biti toliko oslabljena da neće moći čak ni da zadrži trenutne odbrambene linije“, rekao je Valentin Vasilesku.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading