Rusija spremila "Penicilin" za Ukrajinu
EPA

Ruska Federacija će rasporediti novi zvučno-termički izviđački sistem Penicilin u Ukrajini u okviru specijalne vojne operacije.

O raspoređivanju sistema "Penicilin", takođe poznatog i kao "1B75 Penicilin", objavila su dva ruska izvora, RIA Novosti i Izvestija.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, nova serija zvučno-termičkih izviđačkih sistema Penicilin je već isporučena Ministarstvu odbrane Rusije.

Sistem će se koristiti za borbu protiv artiljerijskih baterija, pišu dva ruska onlajn portala.

Ovo nije prvi put da ruske oružane snage koriste "Penicilin" u Ukrajini. Izveštaji kažu da se "Penicilin" već pokazao uspešnim protiv artiljerije NATO-a u Ukrajii“, odnosno kao uspešna protivmera protiv artiljerijske municije koju su Ukrajini isporučili njeni saveznici.

Penicilin je odgovor Moskve na "HIMARS MLRS" koji je isporučio Vašington. Ruski akustično-termalni sistemi ne emituju radio talase već detektuju neprijateljsku artiljeriju preko seizmičkih i akustičkih senzora.

Proizvođač penicilina, ruska kompanija Ruselectronics, kaže da je sistem dizajniran za suzbijanje neprijateljske artiljerije, minobacača, MLR, protivavionskih ili taktičkih raketnih vatrenih pozicija.

Rusija je jedina zemlja koja poseduje ove sisteme.

"Penicilin" spada u novu generaciju oružja Ruske Federacije, razvijen je 2017. godine, testiran 2018. godine, a 2020. je zvanično ušao u službu ruske vojske.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading